FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović na Mandelinom ispraćaju

Autor: bcav
ZAGREB, 10. prosinca 2013. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović sudjelovao je u utorak u Sowetu na komemoraciji bivšem južnoafričkom predsjedniku Nelsonu Mandeli koji je preminuo u četvrtak navečer u 95. godini, rekavši da se radilo o velikom događaju na kojem se pjesmom i plesom slavio život preminulog državnika.

"Bila je to neobična, ali dirljiva priredba", izjavio je Josipović u telefonskom razgovoru za HTV nakon komemoracije u Sowetu, dijelu Johanesburga koji je bio centar borbe protiv apartheida.

Više od 80.000 ljudi, među njima veliki broj predsjednika država ili vlada, sudjelovalo je na svečanosti na stadionu Soccer City u Sowetu gdje se Mandela posljednji put pojavio u javnosti, na finalu Svjetskog nogometnog prvenstva 2010.

"Bio je to veliki događaj, drugačiji od onoga kako mi u Europi zamišljamo ispraćaj tako velikog državnika. Ovdje se pjesmom i plesom slavio život", rekao je Josipović koji će počast Mandeli odati u srijedu uz njegov u sjedištu vlade u Pretoriji.

Iako su organizatori strahovali da će na stadion Soccer City, koji može primiti 95 tisuća ljudi, navala biti tolika da će ljude morati vraćati s ulaza, jaki je pljusak mnoge nagnao da ipak ostanu kod kuće. Po agencijskim izvještajima, samo su dvije trećine tribina bile ispunjene, a okupljeni su neprekidno plesali i pjevali u očekivanju svečanih govora i početka komemoracije koja je kasnila jedan sat.

U redovima službenih uzvanika šarenila se raznolikost odjeće i ocrtavala jedinstvenost Nelsona Mandele, koji je umro u četvrtak u 95. godini. Među okupljenima su, uz stotinjak okrunjenih glava i državnika, među kojima je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, i brojne svjetske zvijezde, poput pjevača skupine U2 Bona, voditeljice Oprah Winfrey, glumice Charlize Theron i top modela Naomi Campbell.

Atmosfera na stadionu, na jednom od najvećih političkih skupova u novijoj povijesti, unatoč hladnom vremenu i kiši, bila je više festivalska nego komemorativna. Ljudi su plesali, puhali u vuvuzele i pjevali pjesme u čast Mandeli i borbi protiv aparthejda. Mnogi su nosili natpise "Madiba", tradicionalno Mandelino klanovsko ime, ili njegovu fotografiju. Drugi su se odjenuli ili premazali lica zelenom, žutom, crnom, crvenom i plavom, bojama južnoafričke zastave.

Komemoracija koja se poklopila s UN-ovim Danom ljudskih prava, trajala je četiri sata. Na početku je izvedena južnoafrička himna i predstavljeni su svi južnoafrički predsjednici, bivši i sadašnji, a poseban je pljesak dobio zadnji bijeli šef države F.W. de Klerk, koji je s Mandelom podijelio Nobela za mir 1994. godine. Posve je suprotno dočekan aktualni predsjednik Jacob Zuma, koji je morao istrpiti zvižduke, povike negodovanja i veliko javno poniženje pred svjetskim uglednicima pola godine prije predsjedničkih izbora. Rezultat je to lošeg gospodarskog stanja u zemlji, socijalnog nezadovoljstva, rasta nezaposlenosti i siromaštva, velike stope kriminala. Nezadovoljstvo Zumom nije mogla prigušiti ni Mandelina smrt. Zvižduci su bili tako jaki da su organizatori u jednom trenutku neplanirano iskoristili zbor kako bi ih prekinuli.

(Hina) xbcav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙