FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 10. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je danas da je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman najveći hrvatski državnik u teškoj povijesti hrvatskog naroda, ustvrdivši kako bi Tuđman danas sigurno primijetio problem "upitnog karaktera socijaldemokracije u Hrvatskoj". "Franjo Tuđman je najveći hrvatski državnik u teškoj povijesti hrvatskog naroda, čovjek koji je hrvatskom narodu donio državu i obranio tu državu, koji je donio slobodu i demokraciju, ono što do tada nismo imali", rekao je Karamarko u izjavi novinarima na Mirogoju gdje je izaslanstvo stranke položilo vijenac i zapalilo svijeće u povodu 14. obljetnice Tuđmanove smrti.

ZAGREB - Tomislav Karamarko je na pitanje novinara vezano uz poziv upućen predsjedniku Republike Ivi Josipoviću da sazove tematsku sjednicu Vlade o teškom gospodarskom stanju Hrvatske, budući da su mediji objavili Josipovićev odgovor kako takvu sjednicu kao predsjednik Republike može sazvati samo u vrijeme ratnog stanja. Karamarko ponavlja da bi Josipović trebao sazvati tematsku sjednicu Vlade "u ovom teškom gospodarskom momentu za Hrvatsku, kad imamo sve više i više sirotinje, kad gubimo radna mjesta i nemamo nijednu pravu investiciju, kad poreznom politikom plaše poduzetnike" i naglašava da članak 101. Ustava opovrgava Josipovićevo stajalište. "Drago mi je da pokazuje preciznost kao vrhunski pravnik, no volio bih da je tako precizan i kad je u pitanju Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina", dodao je Karamarko pozvavši Josipovića da se očituje i o čl. 8 Ustavnog zakona jer, ponovio je stav HDZ-a, taj članak priječi dvojezičnost i postavljanje ćiriličnih natpisa u Vukovaru. "Ako je tako precizan u toj svojoj ovlasti i ne želi pozvati da se sazove tematska sjednica Vlade, neka bude precizan i oko članka 8. i neka skinu ćirilične ploče u Vukovaru", poručio je Karamarko i izrazio bojazan da će Josipović tematsku sjednicu Vlade sazvati uoči predsjedničkih izbora.

OSIJEK - Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća ispred spomenika dr. Franjo Tuđman na osječkom Trgu slobode, te ispred biste dr. Tuđmanu u dvorištu Županije, danas je u Osijeku obilježena 14. obljetnica smrti prvog hrvatskog predsjednika. Ispred Spomenka dr. Franjo Tuđman cvijeće su položili i svijeće zapalili osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, u nazočnosti predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata i ostalih

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić rekla je da se Obiteljski zakon, kojeg je danas predstavila u Hrvatskom saboru, morao u cijelosti mijenjati kako bi se spriječili manipulativni roditelji da tijekom razvoda braka koriste djecu za međusobne obračune. "Puno je djece koja su korištena u bitki među roditeljima kada su krenuli u razvod braka", ustvrdila je Opačić. Zakon, kazala je, uvodi zaštitu obiteljskog doma, ali i obiteljsku medijaciju koja je do sada bila na marginama sustava socijalne skrbi. "Obiteljska medijacija mogla bi pomoći dijelu ljudi da se dogovore tijekom razvoda braka i da se neke stvari amortiziraju", ocijenila je. Najavila je i uvođenje "roditeljskog plana" koji bi trebao omogućiti zajedničku roditeljsku skrb. "Dijete ima pravo na komunikaciju i susrete s oba roditelja", poručila je Opačić.

ZAGREB - Inicijativa roditelja djece polaznika privatnih i vjerskih vrtića Grada Zagreba "Roditelji zajedno" i udruga "Vrtić" uputili su danas Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport zahtjev da odustane od novog modela sufinanciranja redovitog programa predškolskog odgoja za djecu u privatnim i vjerskim vrtićima, jer on ozbiljno dovodi u pitanje poslovanje privatnih i vjerskih vrtića i boravak djece, te predstavlja izravni napad na budžete i standard njihovih obitelji. U prijedlogu Programa javnih potreba Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport predlaže promjenu načina sufinanciranja djece u privatnim i vjerskim vrtićima tako da se sufinanciraju djeca po broju dana provedenih u programu.

OSIJEK - Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Daniel Srb pozvao je sve "domoljubne stranke da podupru referendum o dvojezičnosti", istaknuvši kako je odustajanje HDZ-a od potpore Stožeru za obranu hrvatskoga Vukovara veliko razočaranje za sve hrvatske domoljube. U današnjem priopćenju Srb navodi kako je tim postupkom "HDZ pokazao da je na istoj strani sa SDP-om i da dijele iste vrijednosne stavove o ćirilici u Vukovaru".

SPLIT - Danas je na splitskim Križinama privremeno završila najveća deložacija u Hrvatskoj, a u petak se očekuje da na doplatu od 200 eura po kvadratu još pristane samo jedna vlasnica stana s obzirom da su svi ostali ili već uplatili razliku u cijeni ili će to napraviti sljedećih dana. Odvjetnik obitelji Vatavuk, inače vlasnik zemlje na kojoj je izgrađena sporna zgrada na Križinama, Rino Petričić je zadovoljan ishodom i vjeruje kako će do kraja tjedna postići dogovor i sa zadnjom vlasnicom stana na adresi Dinka Šimunovića. "Za danas je ovrha gotova jer ne možemo provjeriti određene uplate iz inozemstva. Do današnjeg dana spremnost za plaćanje razlike u cijeni su izrazili svi stanari osim jednoga. Dok ne provjerimo tko je sve uplatio u petak bi, kako sada stvari stoje, odradili tek jednu deložaciju stana koji je u vlasništvu ženske osobe. Danas je stan bio prazan i zaključan. Nismo željeli nasilno ulaziti unutra. Vlasnica odbija bilo kakav kontakt s nama. Pričekat ćemo do petka. Ako ne uplati bit će iseljena", rekao je novinarima odvjetnik Petričić napomenuvši da su oni spremni za nagodbu.

ZAGREB - Na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Fimi medija neće svjedočiti njegova 89-godišnja majka Iva Sanader, objavila je danas predsjednica sudskog vijeća Ivana Čalić. Sanaderova majka, za koju je bivši premijer ranije rekao da zbog zdravstvenog stanja gotovo ne izlazi iz kuće, neće biti ispitana s obzirom na nalaz i mišljenje vještaka o njezinoj sposobnosti, kazala je sutkinja. Ona je krajem studenog od Sanaderove obrane zatražila noviju liječničku dokumentaciju za Ivu Šarić, ali i Sanaderova 83-godišnjeg punca Ivu Šarića ili će ih u suprotnom na sud dovesti policija.

ZAGREB - Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić odbio je zahtjev Uskoka za izuzećem predsjednika sudskog vijeća Željka Horvatovića, koji vodi ponovljeni postupak protiv bivšeg HDZ-ova ministra obrane Berislava Rončevića i njegova pomoćnika Ive Bačića u "slučaju kamioni". Glasnogovornik suda Krešimir Devčić izjavio je novinarima da Uskokova argumentacija predstavlja polemiziranje s procesnim odlukama Sudskog vijeća. "To su argumenti koji nisu prikladni niti relevantni u smislu odlučivanja o nepristranosti rada suda, odnosno predsjednika sudskog vijeća", kazao je Devčić. Stoga je, kazao je, zahtijev Uskoka odbijen kao neosnovan, te protiv tog rješenja ne postoji pravo žalbe.

BAJAKOVO- Zajedničkim postupanjem djelatnika carine i policije u nedjelju u popodnevnim satima na Međunarodnom graničnom prijelazu „Bajakovo“ u osobnom automobilu srbijanskih registracijskih oznaka pronađeno je skriveno 10,861 kilogram marihuane, priopćila je danas PU vukovarsko-srijemska. Osobnim automobilom marke „Peugeot“ srbijanskih registracijskih oznaka pri ulasku u Republiku Hrvatsku upravljao je 22-godišnji državljanin Republike Srbije, a temeljem sumnje carinika zaustavljen je i izdvojen, da bi pri pretrazi vozila ispod tapacirunga stražnjeg boka vozila bili otkriveni paketi omotani smeđom ljepljivom trakom.

ZAGREB - Jučer popodne uslijed naleta glisera na brodicu kod otoka Ugljana jedna muška osoba zadobila je po život opasne ozljede, te je ozlijeđeni nedugo potom preminuo, izvijestilo je danas Ministarstvo prometa, pomorstva i infrastrukture (MPPI). Lučka kapetanija Zadar jučer u 16,40 sati zaprimila je dojavu od Nacionalnog pomorskog centra MUP-a Zadar o pomorskoj nesreći u predjelu sjeverozapadnoga dijela otoka Ugljana, na poziciji između uvale Sušica i rta Sveti Petar, o čemu je obaviještena Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru (MRCC Rijeka), te je pokrenuta akcija spašavanja.

ZAGREB - Dvije nepoznate osobe počinile su jutros oko 7,00 sati razbojstvo u poslovnici Hrvatskih pošta (HP) u Odranskoj ulici u Zagrebu, priopćila je Policijska uprava zagrebačka (PUZ). Policija navodi kako su nepoznati počinitelji razbojstvo počinili nad dvoje zaposlenika Hrvatske pošte.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙