FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast kineske industrijske proizvodnje usporio, promet u maloprodaji ubrzao

Autor: mpuk
PEKING, 10. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Kineski rast industrijske proizvodnje usporio je u studenom, ali je promet u maloprodaji ubrzao, pokazali su danas objavljeni službeni podaci, skicirajući mješovitu sliku drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

Industrijska proizvodnja porasla je u studenom za 10,0 posto na godišnjoj razini, objavio je Državni zavod za statistiku (NBS). U listopadu uvećana je 10,3 posto.

Odvojeni je podatak o prometu u maloprodaji, inače ključnom pokazatelju potrošnje, pokazao njegov rast u prošlom mjesecu za 13,7 posto u odnosu na godinu ranije, nakon 13,3-postotnog rasta u listopadu.

Ti su se podaci nadovezali na izvješće carinske uprave od proteklog vikenda koje je pokazalo 12,7-postotni skok izvoza u studenom dok je rast uvoza oslaabio. Izdvaja se i posustajenje inflacije u studenom na 3,0 posto, nakon dvomjesečnog razdoblja ubrzavanja rasta cijena. To znači da je inflacija osjetno ispod vladine ciljane razine od 3,5 posto.

Svi ti pokazatelji signaliziraju opetovani zalet kineskog gospodarstva, ključnog pokretača svjetskog rasta, nakon posustajanja u prvoj polovini godine.

U tromjesečnom razdoblju od srpnja do rujna kineski je BDP tako porastao 7,8 posto, prekinuvši šestomjesečno razdoblje slabijeg rasta a i podaci za zaključna tri mjeseca ove godine najavljuju stabilnu prognozu.

Analitičari tako procjenjuju da bi novi podaci mogli potpiriti očekivanja rasta u četvrtom tromjesečju, dodajući da je "struktura gospodarstva po svemu sudeći poboljšana prema potrošnji".

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙