FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se oprezno trgovanje, u fokusu brodari

Autor: scvi
ZAGREB, 10. prosinca 2013. (Hina) - I danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje oprezno trgovanje, bez većih oscilacija Crobexa, dok bi u fokusu ulagača mogle biti dionice brodarskih kompanija zahvaljujući nastavku rasta vozarina na svjetskom tržištu.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je skliznuo 0,33 posto, na 1.759 bodova, a Crobex10 0,30 posto, na 987 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 11,7 milijuna kuna, otprilike isto kao i u petak.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 2,17 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,55 posto, na 175,10 kuna.

Nakon 15 godina na čelu HT-a, jučer je Ivica Mudrinić dao ostavku na mjesto predsjednika Uprave kako bi prihvatio novu poziciju u Deutsche Telekomu (DT), a njegovo mjesto 1. siječnja iduće godine preuzet će Davor Tomašković.

Znatnije se trgovalo i dionicom Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 1,15 milijuna kuna prometa, dok joj je cijena porasla 2,32 posto, na 376 kuna.

I većina ostalih dionica u brodarskom sektoru jučer je ostvarila dobitke, pri čemu je dionica Jadroplova poskupila 7,3, a Lošinjske plovidbe 4,5 posto.

„Očekujem nastavak opreznog trgovanja na domaćem tržištu. Nema važnijih objava, tek će Državni zavod za statistiku objaviti detalje o kretanju pojedinih komponenti BDP-a za treće tromjesečje, no ne vjerujem da će to imati znatnijeg utjecaja na trgovanje“, kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Kako ističe, u fokusu investitora i dalje bi mogle biti dionice brodarskih kompanija jer je indeks vozarina BDI dosegnuo 2.183 boda, najvišu razinu od studenoga 2010. godine.

A na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago porasle, pogurnuvši S&P 500 indeks na novu najvišu razinu u povijesti, dok ulagači čekaju nove naznake kada bi američka središnja banka mogla smanjiti poticajne monetarne mjere.

Dow Jones ojačao je 0,03 posto, na 16.025 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,18 posto, na 1.808 bodova, a Nasdaq indeks 0,15 posto, na 4.068 bodova.

Unatoč rastu na Wall Streetu, na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros blago pale jer nema vijesti koje bi ulagače navele na značajnije promjene pozicija.

„I na europskim burzama očekuje se jutros blaga korekcija cijena dionica“, zaključuje Harambašić Nereau.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙