FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobex nastavlja uspon sedmi dan zaredom?

Autor: scvi
ZAGREB, 22. studenog 2013. (Hina) - Ponajviše pod utjecajem rasta najvažnijih svjetskih indeksa, danas bi na Zagrebačkoj burzi Crobex indeks mogao nastaviti pozitivni niz sedmi dan uzastopno, no vjerojatno i dalje uz slabu likvidnost, jer zasad nema važnijih domaćih poslovnih vijesti.

Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,34 posto, na 1.771 bod, nastavivši uspon šesti dan zaredom, tijekom kojih je ojačao 1,83 posto.

Crobex10 porastao je, pak, 0,44 posto, na 1.001 bod.

Redovni promet iznosio je 7,2 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna manje nego dan ranije.

Najveći promet, 1,7 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, a cijena joj je porasla 1,13 posto, na 174,99 kuna.

Milijunski promet ostvaren je i dionicom Diokija, čija je cijena, nakon šest dana snažnoga rasta, pala za 14,4 posto, na 12,66 kuna.

„I danas bi Crobex mogao nastaviti pozitivni niz, ponajprije pod utjecajem rasta svjetskih burzovnih indeksa“, smatra Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Na Wall Streetu se u četvrtak Dow Jones indeks, po prvi puta u povijesti probio iznad psihološki važne razine od 16.000 bodova, jer su ulagače ohrabrili dobri podaci s tržišta rada i niska inflacija.

Dow Jones skočio je 0,69 posto, na 16.009 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,81 posto, na 1.795 bodova, a Nasdaq indeks 1,22 posto, na 3.969 bodova

Znatan rast cijena dionica, nakon tri dana pada, zahvaljuje se podatku da je prošloga tjedna broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao za 21.000, više nego što se očekivalo, na 323.000.

Inflacija je, pak, u listopadu skliznula na samo 1 posto, dok Fedova ciljana razina iznosi 2 posto.

Sve to danas je i na azijskim burzama podiglo cijene dionica, nakon tri dana korekcije, a uspon indeksa očekuje se i na europskim tržištima.

No, Bešević Vlajo ne očekuje snažniji rast cijena dionica.

„Zbog slabe likvidnosti teško je očekivati snažniji uzlet indeksa. Uostalom investitori ionako nemaju novih smjernica, jer nema važnijih makroekonomskih niti poslovnih objava“, zaključuje Bešević Vlajo.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙