FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Središnja banka očekuje spor oporavak nizozemskog gospodarstva u 2014. i 2015.

Autor: mpuk
AMSTERDAM, 9. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Nizozemsko gospodarstvo sporo će se oporavljati iduće dvije godine a vlada će morati dodatno smanjiti porezne olakšice kako bi do 2015. svela proračunski manjak ispod gornje dopuštene granice u Europskoj uniji, objavila je središnja banka.

Nizozemska je izašla iz recesije ove godine, među posljednjima u eurozoni, dijelom zbog vladine opredijeljenosti za strogu fiskalnu politiku. Zbog takve je gospodarske izvedbe agencija Standard & Poor's prošlog mjeseca snizila Nizozemskoj dotada najviši kreditni rejting.

Nastojanja tvrtki i kućanstava da dovedu svoje financije u red nakon duge krize zakočit će rast u iduće dvije godine, objavila je u ponedjeljak središnja banka DNB.

"Gospodarski oporavak bit će spor i ograničen... zato što će kućanstva, banke, mirovinski fondovi i vlada biti zauzeti popravljanjem bilanci", navodi banka u polugodišnjoj prognozi.

Prognoze DNB-a u skladu su s onima ostalih institucija a predviđaju rast gospodarstva u idućoj godini za 0,5 posto, te za 0,9 posto u 2015., zahvaljujući snažnom izvozu koji će 2015. poskočiti čak 4,5 posto.

Inflacija će oštro pasti, s 2,5 posto u 2013. na samo jedan posto u iduće dvije godine, predviđa banka.

Državne financije će se poboljšati zahvaljujući štednji, navode u DNB-u. Proračunski deficit iznosit će ove godine 3,2 posto BDP-a, u odnosu na 4,1 posto koliko je iznosio u 2012. Iduće godine trebao bi narasti na 3,4 posto.

U 2015. deficit bi mogao pasti na 2,7 posto ako vlada uspije progurati prijedlog o smanjenju poreznih olakšica za mirovinsku štednju, objavila je središnja banka.

Europska komisija prognozirala je da će nizozemski proračunski manjak iznositi 3,3 posto u 2013. i 2014, te pasti na 3,0 posto u 2015.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙