FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetska banka: spor oporavak u jugoistočnoj Europi, ostaju poznati izazovi

Autor: rmav
SARAJEVO, 9. prosinca 2013.(Hina) - Šest država jugoistočne Europe u prvoj su polovici 2013. godine izašle iz recesije, a to je prije svega rezultat povećanja izvoza kojega su ostvarile u ovom razdoblju, objavila je u ponedjeljak Svjetska banka (WB) u svom redovitom polugodišnjem godišnjem izvješću koje se odnosi na Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Albaniju.

Izvještaj je u Tirani predstavila Gallina Vincelette, vodeća ekonomistica WB tijekom video konferencije u koju su bili uključeni i uredi banke u ostalim državama regije.

U izvješću stoji kako je prosječni rast realnog dohotka u šest država s negativnih 0,7 postotaka u 2012. godini povećan na 1,8 postotaka u prvoj polovici ove godine.

Uz ekonomski oporavak u državama-članicama eurozone tome su pogodovali i značajan rast poljoprivredne proizvodnje te slabljenje inflatornog pritiska.

"Oporavak su posebice potaknuli izvoz različitih proizvoda te električne enrgije", kazala je Vincelette.

Kao pozitivan primjer posebice je istaknuto povećanje izvoza automobila koji se sklapaju u Srbiji, što je opet izravan rezultat stranih investicija.

Izvješće ipak još jednom ukazuje na poznate slabosti gospodarstava regije. Održivost postignutog rasta izvoza ostaje dvojbenom zbog smanjene izvozne baze regije, ali i problema konkurentnosti.

Niska kupovna moć stanovništva u šest država utječe i na slabost domaće tražnje za robama, a sve to je opet uvjetovano velikom stopom nezaposlenosti.

Iako se u nekim državama postupno smanjuje, u cijeloj je regiji u prvoj polovici ove godine prosječna nezaposlenost u šest država iznosila oko 24 posto.

Rast nezaposlenosti bilježi se ipak u Albaniji, Crnoj Gori i Makedoniji, dok je u BiH ocijenjena "slabom".

U industriji se broj nezaposlenih nastavlja smanjivati i to važi za sve države regije.

Komentirajući stanje u poslovnim bankama koje djeluju u regiji izvješće WB ukazuje na potrebu "snažnih reformi" čiji bi prvenstveni cilj bio smanjiti nenaplative kredite. Takozvani "loši" krediti uvjetuju da se banke nerado odlučuju na davanje novih unatoč značajnoj likividnosti i razmjerno niskim kamatama.

U zaključcima izvješća WB stoji prognoza kako bi ukupni gospodarski rast za cijelu 2013. godinu u šest država regije mogao biti na razini od 1,8 posto umjesto 2,7 posto, koliko je ranije projicirano, s tim da gospodarstvo BiH ostaje s najsporijim rastom, a Kosovo s najbržim.

Ograničavajući faktori ostat će nepovoljni uvjeti na tržištu rada, loša investicijska klima i smanjena potrošnja.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙