FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Diplomati: Afrikanci moraju biti jednoglasni u VS

Autor: mtro
ALŽIR, 8. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Više od 60 posto rada Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda odnosi se na sukobe u Africi, pa je neophodna zajednička akcija tih zemalja radi obrane interesa kontinenta, ocijenili su u nedjelja u afrički diplomati okupljeni u Alžiru.

"Taj postotak je tužna činjenica koja nas prisiljava da zajedničku akciju", inzistirala je Louise Mashikiwabo, ministrica vanjskih poslova Ruande tijekom sastanka o sigurnosti i miru u Africi koji se do utorka održava u Alžiru.

Alžirski ministar vanjskih poslova Lamtane Lamamra je istaknuo da se milijarde dolara godišnje ulažu u mirovne akcije u Africi gdje se odvijaju dvije trećine misija UN-am i jamčio da bi bilo učinkovitije da su ti iznosi uloženi u razvoj.

"Afrika treba braniti svoje interese, Afrika mora djelovati zajedno", rekla je Mushikuwabo i dodala da "Afrika 21. stoljeća mora biti gospodarica svoje sudbine i to mora biti više od slogana".

Ministrica je istaknula da se u New Yorku pokazao da je "neophodan jedinstveni glas Afrike i u službi Afrikanaca i to zajedništvo se mora oduprijeti svakoj vrsti pritiska".

Sastanak u Alžiru na kojem se okupilo više afričkih ministara i diplomata zadatak je pomoći nestalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a u pripremi za pitanja mira i sigurnosti u Africi, navodi alžirsko ministarstvo.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙