FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umro francuski general Paul Aussaresses odgovoran za mučenja u Alžiru

Autor: ztre
ZAGREB, 5. prosinca 2013. (Hina) - Umirovljeni francuski general Paul Aussaresses, koji je branio mučenja zarobljenika u alžirskom ratu za neovisnost, umro je u srijedu u dobi od 95 godina, prenosi BBC.

Aussaresses je bio prvi visoki francuski časnik koji je priznao mučenja i ubojstva alžirskih zarobljenika, o čemu je pisao i u knjizi objavljenoj 2001. godine ("The Battle of the Casbah").

Francuski sud osudio ga je 2002. zbog obrane mučenja. Nakon objave knjige, oduzeta mu je Legija časti, najviše francusko odlikovanje.

Aussaresses se nije osjećao krivim zbog toga, smatrajući da je vršio svoju dužnost. Kazao je da je mučenje bilo "legitimno kada je to nalagala situacija."

Tvrdio je također da je tadašnja francuska vlada ne samo znala za to nego je i odobravala takve postupke.

O "institucionaliziranoj" prirodi mučenja govorio je i pokojni francuski general Jacques Massu, heroj alžirskog rata.

Rođen u studenome 1918. u Saint Paul Cap de Jouxu na jugu Francuske, Aussaresses je bio karijerni vojnoobavještajni časnik. Poznat je po svojem povezu na lijevom oku bez kojeg je ostao ne u borbi nego zbog neuspješne operacije očne mrene.

Godine 1957. određen je za uvođenje reda u Alžiru. Postrojbu koju je vodio sam je opisao kao "odred smrti" koji je bio zadužen za noćne napade, mučenja i eliminaciju zarobljenika.

Nakon Alžirskog rata prenosio je znanja o "tehnikama bitke za Alžir", uključujući mučenja batinama, strujom i vodom, američkim specijalnim postrojbama u Fort Braggu u Sjevernoj Karolini. Analitičari navode da su mnoge te tehnike korištene u Vijetnamskom ratu. Tijekom 1970-ih te je tehnike prenosio i latinoameričkim diktaturama, a u novije vrijeme zauzimao se da se mučenje koristi u borbi protiv terorističke mreže Al Kaide.

Alžirski rat za neovisnost od 1954. do 1962., kojim je okončana 132-godišnja francuska vladavina Alžirom, bio je okrutan sukob u kojem su obje strane počinile zločine. No korištenje mučenja šokiralo je Francuze.

Francuski predsjednik Jacques Chirac, koji je također služio u Alžiru, bio je užasnut Aussaressesovim priznanjem. Zatražio je disciplinske mjere protiv umirovljenog generala i oduzeo mu odlikovanje i vojni čin.

U skladu s poslijeratnom amnestijom, nije mu se moglo suditi za ratne zločine pa su aktivisti za ljudska prava tražili da ga se kazneno goni zbog opravdavanja ratnih zločina.

Upitan žali li zbog svojih djela, Aussaresses je kazao da nema problema s nesanicom. "Jesam li kriminalac? Ubojica? Čudovište? Ne. Ja sam samo vojnik koji je radio svoj posao i koji je to radio za Francusku jer je to ona od njega tražila", rekao je.

(Hina) xzt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙