FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbijansko ministarstvo obrane: Zrakoplov pao tijekom probnog leta

Autor: brad
BEOGRAD, 15. studenog 2013. (Hina) - Srbijansko ministarstvo obrane potvrdilo je u petak da se zrakoplov "orao" Vojske Srbije (VS) srušio tijekom probnog leta kod Čačka u zapadnoj Srbiji, a da je pilot neozlijeđen jer se uspio spasiti katapultiranjem.

"U okolini sela Mrčajevci danas oko 12,30 sati, prilikom probnog leta srušio se zrakoplov tipa ‘J-22 orao’, a pilot se katapultirao i dobro se osjeća", navodi se u priopćenju ministarstva u kojem se dodaje da je zrakoplov bio na tehničkoj probi kada je došlo do njegova pada.

Načelnik Odjela za izvanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Bročić, na čijem je području pao zrakoplov, izjavio je da su vatrogasci i hitna pomoć, koji su nakon dvadesetak minuta stigli na mjesto nesreće, zatekli olupinu zrakoplova koji gori, a od mještana doznali da se pilot katapultirao i da je dobro.

Zrakoplov je pao na oko 25 metara od prve kuće, a prilikom pada oštećeni su samo crijepovi na nekoliko kuća u blizini, izvijestio je dopisnik RTS-a.

Zrakoplov "orao" proizveden je u Zrakoplovno-tehničkom institutu u Žarkovu kod Beograda, a u naoružanje tadašnjeg Ratnog zrakoplovstva JNA uveden je 1983. godine. Proizvedeno je više od 110 letjelica jurišne, školske i izviđačke varijante, a korišćen je i u ratnim sukobima na tlu bivše Jugoslavije, dok su preostali "orlovi" danas dio 241. lovačko-bombarderske eskadrile iz Kraljeva.

Današnja nasreća kod Čačaka je treći pad ovog tipa zrakoplova u proteklih pet godina. U sva tri udesa piloti su preživjeli.

U šest zrakoplovnih nesreća u posljednjih pet godina poginula su tri pilota te jedan vojnik nakon što se zrakoplov srušio na vojno skladište kod Batajnice.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙