FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Orašar" u riječkome HNK premijerno 14. prosinca

Autor: dsil
RIJEKA, 6. prosinca 2013. (Hina) - Balet Petra Iljiča Čajkovskog "Orašar" u režiji i koreografiji Ronalda Savkovića premijerno će se izvesti u riječkome HNK Ivana pl. Zajca 14. prosinca, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo.

Intendantica HNK Nada Matošević Orešković je rekla je kako je ovaj balet središnji događaj kazališne sezone te da je u njega u kazalištu mnogo uloženo, financijski, organizacijski i stvaralački.

Ocijenila je da je scenografija Dalibora Laginje za "Orašara" možda dosad najljepša na sceni riječkog HNK istaknuvši golemi trud djelatnika kazališnih radionica na izradi scene i kostima.

Ronald Savković je rekao da se predstava pripremala šest mjeseci. Ovaj klasični balet zahtijeva veliki broj plesača, a s obzirom na to da riječki balet ima ograničen izbor plesača tom se zahtjevu odgovorilo uvođenjem novih redateljskih ideja i dramaturških rješenja Darka Lukića, naveo je Savković.

Zanimanje gledateljstva je izuzetno veliko, već se prodaju ulaznice za siječanjske predstave jer su one u prosincu rasprodane. Posebnost će biti izvedba "Orašara" na Staru godinu, 31. prosinca s početkom u 18 sati, kad će biti besplatan ulaz za djecu.

Dirigent je Igor Vlajnić a kostimograf je Aleksandar Nošpal iz Makedonije. Nastupit će cjelokupni ansambl riječkoga Baleta, a u nekim važnijim ulogama bit će Andrei Koeteles, Marta Kanazir, Sabina Voinea Vukman, Cristina Lukanec i Joseph Cane.

Balet "Orašar" smatra se jednim od najljepših djela kalsične baletne literature i jedan je od najpopularnijih baleta više od jednog stoljeća.

(Hina) xdsil yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙