FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanski ministar financija jedan je od rijetkih koji ima razloga za zadovoljstvo

Autor: scvi
LONDON, 5. prosinca 2013. (Hina/Reuters) - Britanski ministar financija George Osborne izrazio je danas zadovoljstvo snažnim zaokretom u gospodarstvu, što mu pomaže da sredi stanje u javnim financijama, no poručuje da unatoč tome u nadolazećim godinama neće popustiti sa štednjom.

Britansko gospodarstvo na putu je znatno snažnijeg rasta u ovoj i idućoj godini nego što se procjenjivalo u ožujku, pa bi zbog toga proračun do fiskalne 2018/2019. godine već mogao biti uravnotežen, izjavio je Osborne predstavljajući ažurirane gospodarske planove vlade u britanskom parlamentu, u sklopu redovitog polugodišnjeg obraćanja parlamentarcima.

Naveo je da Ured za nadzor izvršenja proračuna (OBR) očekuje da će u tekućoj fiskalnoj godini stopa gospodarskog rasta dosegnuti 1,4 posto, a u idućoj 2,4 posto. Usporedbe radi, u ožujku je taj ured predviđao gospodarski rast od 0,6 posto u ovoj, te 1,8 posto u idućoj fiskalnoj godini.

To je veliko olakšanje za britanskog premijera Davida Camerona, koji za 17 mjeseci ima opće izbore.

„Ostali smo hladnokrvni, i pokazalo se da su bili potpuno u krivu oni koji su predvidjeli da neće biti rasta sve dok ponovno ne pokrenemo potrošnju“, rekao je Osborne.

Ranije ove godine Osborne je bio pod velikim pritiskom kritika opozicije jer gospodarstvo nije ostvarivalo rast, a i Međunarodni monetarni fond zahtijevao je da Britanija poveća potrošnju radi poticanja rasta.

Iznenadni rast gospodarstva zadnjih mjeseci pokazuje da cilj vladajuće koalicije o dovođenju javnih financija u red više nije nedostižan.

Osborne je istaknuo da britansko gospodarstvo raste brže od ostalih najvećih svjetskih gospodarstava, uključujući i SAD, te je najavio prvo veliko smanjenje projekcija zaduživanja otkad je koalicija osvojila vlast 2010. godine.

Projekcija potreba za zaduživanjem, isključi li se efekt gotovinskih transfera britanskoj pošti i središnjoj banci, revidirana je naniže, s ožujskih 7,5 na 6,8 posto BDP-a. To znači da će se ove fiskalne godine Britanija morati zadužiti za 111 milijardi funti, dok se u ožujku predviđalo 120 milijardi.

U idućoj fiskalnoj godini, pak, potrebe Britanije za zaduživanjem dodatno će se smanjiti, na 96 milijardi funti, procjenjuje Osborne. U idućem petogodišnjem razdoblju tako će potrebe za zaduživanjem biti za čak 73 milijarde funti manje nego što se procjenjivalo u ožujku, kad je donesen proračun.

Britanija, najavljuje Osborne, u fiskalnoj 2018/2019. više neće imati niti proračunski deficit.

No, budući da je britanski BDP i dalje manji nego što je bio prije financijske krize, Osborne je poručio da će zemlja u idućim godinama i dalje biti suočena s rezanjem potrošnje kako bi ponovno uspostavila ravnotežu u javnim financijama i obnovila gospodarsko zdravlje.

„Britanski gospodarski plan djeluje. Ipak, posao još nije gotov“, poručio je Osborne u parlamentu.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙