FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vatikan: Papa s kardinalima o reformama u Kuriji

Autor: mhaj
VATIKAN , 3. prosinca 2013. (Hina/AFP) - Komisija osmorice kardinala (G8), Papinih savjetnika sastala se utorak drugi put na radnom sastanku u Vatikanu gdje će razgovarati o prvim reformama u vatikanskoj Kuriji te raspravljati o svakome uredu Rimske kurije koji vodi poslove opće crkve uprave posebno, stoji u priopćenju Vatikana.

Komisija osmorice kardinala (Talijan Giuseppe Bertello, Čileanac Francisco Javier Errazuriz Ossa, Indijac Oswald Gracias, Nijemac Reinhard Marx, Kongoanac Laurent Monsengwo Pasinya, Amerikanac Sean Patrick O'Malley, Australac George Pell i Hondurašanin Oscar Rodriguez Maradiaga, uz koje je i tajnik te koordinator talijanski biskup mons. Marcello Semeraro) trebala bi predložiti reforme o kojima se govorilo i uoči konklave na kojoj je Bergoglio izabran za Papu. Tu komisiju papa Franjo je osnovao u travnju, a dokumentom od 28. rujna, pretvorio je u stalno savjetodavno tijelo koje će mu pomagati u upravljanju. Kardinali će zasjedati do četvrtka.

"Jutros su se kardinali sastali s Papom u Domu svete Marte, gdje nastavljaju raspravljati o provedbi prvih reformi u vatikanskoj Kuriji. Prvi je radni sastanak održan u listopadu promišljanjima o dikasterijima, a počet će se Kongregacijom za božanski kult i discipline sakramenata", rekao je glasnogovornik Vatikana otac Federico Lombardi na konferenciji za novinare. Idući radni sastanak G8 održat će se 17. i 18. veljače.

Na prvoj sjednici održanoj u listopadu iza zatvorenih vrata raspravljalo se o prilagođavanju 20 ministarstva koja postoje unutar Vatikana te o utemeljenju nove kongregacije, no nije odlučeno hoće li neka od devet postojećih biti ukinuta ili spojena s nekom drugom. Jedan od puteva reforma vatikanske Kurije proći će kroz vrednovanje laika te će se ustanoviti kongregacija posvećena njima, a u koju bi moglo biti uključeno više papinskih vijeća.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙