FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijećnici liste Marijane Puljak napustili sjednicu splitskog Gradskog vijeća

Autor: pgas
SPLIT, 3. prosinca 2013. (Hina) - Troje vijećnika Nezavisne liste Marijane Puljak napustilo je danas nastavak sjednice splitskog Gradskog vijeća prilikom glasovanja o izboru članova upravnih vijeća kulturnih ustanova u Splitu zato što su, kako tvrde, među predloženim kandidatima nekompetentne osobe.

„Pokrenut ćemo postupak utvrđivanja zakonitosti izbora članova Upravnih vijeća kulturnih ustanova u Splitu jer među predloženim kandidatima ima onih koji ne odgovaraju kriterijima zakona po kojem članovi moraju biti ugledni kulturni i umjetnički djelatnici. Mi ne želimo sudjelovati u takvom odlučivanju i napuštamo sjednicu,“ rekla je vijećnica Marijana Puljak.

Prije no što su napustili sjednicu, većinom glasova odbačen je prijedlog Marijane Puljak, kojeg su poduprli i vijećnici koalcije Hrvatskog zajedništva predvođene HDZ-om, da se u Upravno vijeće Etnografskog muzeja umjesto predloženog Dragana Tomić predloži splitska konzervatorica Sandi Buljimbašić.

U nastavku sjednice, kojoj je ostalo nazočno 26 vijećnika (Gradsko vijeće ima ukupno 35 članova), SDP-ovci su zamjerili vijećnicima Nezavisne liste Marijane Puljak što su otišli tek kad je njihov prijedlog odbijen.

Gojko Čepo (SDP) je Marijani Puljak kad je izlazila rekao da se ponaša "kao uvrijeđena mlada zato što nije prošao njezin prijedlog", na što mu je ona odvratila da ona "nije uvrijeđena mlada, nego štiti kriterije zakona".

Napuštanju sjednice prethodila je iscrpna, katkad i polemična rasprava o predloženim kandidatima, u kojoj je gradonačelnik Ivo Baldasar odbacio prozivke i tvrdnje o nekompetentnosti kandidata.

„U odnosu na sjednicu koja je prekinuta 25. studenog zbog nedotstaka kvoruma jer su je napustili vijećnici Hrvatskog zajedništva i Nezavisne liste Marijane Puljak, koji su bili nezadovoljni predloženim kandidatima, za današnji nastavak sjednice svi mladi kandidati su odustali jer ne žele biti zapreka izboru članova Upravnih vijeća, a neke smo kandidate zamjenili novima. Sve je obavljeno u skladu sa zakonom i nije točno da je kršen zakon,“ kazao je Baldasar.

Vijećnici HDZ-a su tražili da se izbor članova upravnih vijeća odgodi za redovitu sjednicu Gradskog vijeća, koja će se održati za petnaestak dana, ali Baldasar je odbacio takav prijedlog jer će tada na dnevnom redu biti proračun za sljedeću godinu.

Luka Podrug (HČSP) je istaknuo kako u Splitu postoji koalicija kakva nigdje ne postoji jer su, po njemu, skupa SDP, Hrvatska građanska stranka (HGS) Željka Keruma, Savez za građansku i etičku Hrvatsku Ivana Grubišića te Nezavisna lista Anđelke Visković.

„Umjesto Dragana Tomića stavimo (u Upravno vijeće Etnografskog muzeja) Antu Tomića, on je dokazani kulturni djelatnik koji svakodnevno pljuje po nama. Nije nam potreban njegov životopis,“ kazao je Podrug, koji u medijima polemizira s Antom Tomićem.

U diskusiji o „uglednosti“ kulturnih i umjetničkih djelatnika, Gojko Čepo (SDP) poručio je kako su „ugledni“ bili Ivo Sanader i Nadan Vidošević, na što su burno reagirali vijećnici HDZ-a rekavši kako to nema veze s dnevnim redom ove sjednice.

„Ako ćemo spominjati stvari na nacionalnoj razini onda treba reći da vaš premijer Milanović ignorira volju većine građana Hrvatske“, uzvratio je Čepi predsjednik HDZ-ovog kluba vijećnika Petar Škorić.

(Hina) xpgas yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙