FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osječki gradski proračun za iduću godinu 3,5 posto manji

Autor: ivuc
OSIJEK, 22. studenoga 2013.(Hina) - Osječko Gradsko vijeće prihvatilo je danas gradski proračun za iduću godinu, u iznosu od 452,7 milijuna kuna, te prijedlog da se počasnim građaninima Osijeka proglase bivši prijelazni upravitelj UN-a za hrvatsko Podunavlje Jacques Paul Klein i povjesničar Ivo Mažuran.

Osječki gradski proračun za 2014. je 3,5 posto manji od ovogodišnjeg.

Gradonačelnik Ivan Vrkić kazao je da gospodarska situacija, visoka razina zaduženosti i dospjelih potraživanja zahtijevaju štednju na raznim stavkama te presumjeravanje novca u projekte koji mogu donijeti proračunsku stabilnost.

Uz ostalo, smanjuju se subvencije gradskim trgovačkim društvima koje će iduće godine iznositi 28 milijuna kuna, ali se povećavaju sredstva za poticanje osječkog poduzetništva, za što će se iz proračuna izdvojiti 6,2 milijuna kuna.

Vrkić je najavio da se iduće godine planira kreditno zaduženje od 35 milijuna kuna, od toga će se 25 milijuna iskoristiti za nastavak gradnje tramvajske pruge u prigradskom naselju Višnjevcu, a 5 milijuna uložit će se u izgradnju industrijske zone Nemetin.

Vijećnik HDSSB-a Krešimir Bubalo ocijenio je, međutim, da gradski proračun štedi na razvoju, te da je pesimističan i napuhan zbog planiranog kreditnog zaduženja.

Ustvrdio je kako zabrinjava što, osim projekata koje je pripremila bivša gradska uprava, nema novih razvojnih projekata. Bubalo smatra da bi gradska poduzeća iduće godine mogla upasti u probleme jer prijeti opasnost da neće moći servisirati svoje obveze.

Vijeće je većinom glasova usvojilo prijedlog da se titula počasnog građanina dodjeli bivšem prijelaznom upravitelju UN-a za hrvatsko Podunavlje Jacquesu Paulu Kleinu, za uspješnu provedbu mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske te Ivi Mažuranu, za jedinstven doprinos istraživanju povijesti Osijeka i Slavonije.

Klub vijećnika HDSSB-a usprotivio se Kleinovu proglašenju za počasnoga građanina.

Vijećnik Bubalo ocijenio je kako je riječ o dodvorničkoj politici, jer Osijek nikada nije bio okupiran. Vijećnik Tomo Povreslo kazao je kako je za vrijeme Kleinova mandata učinjena najveća pljačka prognaničkih domova te je ubijeno oko 200 osoba koje su ostale na privremeno okupiranim područjima, za što nitko nije odgovarao.

Vijećnik Hrvatskih laburista (HL) Jaroslav Pecnik ustvrdio je da HDSSB-u smeta ono što je Klein svojedobno govorio o utemeljitelju te stranke Branimiru Glavašu.

(Hina) xivuc ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙