FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša za zaduživanje od ESM-a i Europske centralne banke

Autor: lfia
LJUBLJANA, 20. studenog 2013.(Hina) - Slovenija bi sredstva za sanaciju bankarskog sustava trebala zatražiti od europskog fonda za stabilizaciju eura (ESM), izjavio je u utorak navečer u razgovoru za Slovensku televiziju oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša.

Slovenija je prošlog tjedna na euro tržištu prodala trogodišnje obveznice za 1,5 milijardi, ali uz visoku kamatnu stopu od 5,7 posto.

"Za to ćemo u tri godine morati platiti 220 milijuna eura kamata i toliko će biti manje mogućnosti javne potrošnje, a da smo sredstva posudili od Europske središnje banke uštedjeli bi 200 milijuna eura", rekao je Janša u razgovoru za emisiju "Odmevi" Slovenske televizije u utorak navečer.

Slovenska premijerka Alenka Bratušek izjavila je zadnjih dana u više navrata da će Slovenija sama i bez financijske pomoći ESM-a ili "trojke" sanirati banke, te da je riječ o čuvanju ekonomske suverenosti budući da zemlje koje uđu u programe pomoći moraju izvoditi radikalne mjere koje među ostalim rezultiraju rastom nezaposlenosti, te da je zemlja u stanju servisirati svoje obveze dobivanjem kapitala na međunarodnom tržištu.

(Hina) xfl ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙