FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska zajednica županija žali se na probleme

Autor: tkol
ZAGREB, 2. prosinca 2013. (Hina) - Ukidanje ulaganja u sustave navodnjavanja, sanacija zdravstvenih ustanova i nedovoljan broj hitnih medicinskih timova tek su neki od problema s kojima se suočavaju hrvatske županije, o čemu se govorilo na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija.

Ministarstvo poljoprivrede, kako je upozoreno, u prijedlogu Programa ruralnog razvoja samoinicijativno je i bez utemeljenih razloga ukinulo podmjeru ulaganja u sustave za navodnjavanje, isključivši tako županije i njihove spremne projekte kao korisnike EU sredstava za sljedeću godinu, što bi za posljedicu moglo imati nekoliko stotina milijuna eura štete za razvoj hrvatske poljoprivrede.

"U Hrvatskoj je 1,36 posto površina pod navodnjavanjem. To je naš strateški interes pa ako se financiranje ne uvede kroz program mjera ruralnog razvoja financijski će se oštetiti županije", izjavio je nakon sastanka predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić dodavši kako je tu stavku resorno ministarstvo možda ipak tek omaškom propustilo.

Županijske opće bolnice, upozorio je, još uvijek nisu sanirane. "Iako su sve otišle u sanaciju uspjele su, ne svojom već krivnjom sustava, izgenerirati u prvih devet mjeseci ove godine preko 400 milijuna kuna novih dugova", kazao je Tolušić ocjenivši da hrvatskom zdravstvu treba temeljita reforma sustava.

Zagrebačka županija zatražila je hitno povećanje hitnih medicinskih timova s obzirom da Grad Zagreb na manje od 10 četvornih kilometara pokriva jedan tim uz istovremen smještaj svih bolnica i klinika, dok na području Zagrebačke županije jedan tim pokriva preko 100 četvornih kilometara s prosječnom udaljenošću do bolnice većom od 40 kilometara.

"Mreža hitne medicine koju definira ministar zdravlja nije pravedna za sve županije", ustvrdio je zagrebački župan Stjepan Kožić.

(Hina) xkt ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙