FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Pragu novi pregovori stranačkih lidera iz BiH s povjerenikom Fueleom

Autor: rmav
SARAJEVO, 2. prosinca 2013.(Hina) - Predsjednici i visoki dužnosnici sedam najvećih parlamentarnih stranaka iz Bosne i Hercegovine okupili su se u ponedjeljak u Pragu na još jednom sastanku s europskom povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom, u još jednom pokušaju pronalaženja rješenja za promjene ustava i izbornog zakona BiH kojima bi se uklonila diskriminacija pripadnika nacionalnih manjina.

Kako su izvijestili lokalni mediji u BiH, sastanak je nešto poslije 12 sati počeo u češkom ministarstvu vanjskih poslova, a najavljeno je kako će u slučaju potrebe biti nastavljen i u utorak.

Na sastanku sudjeluju predstavnici HDZ BiH, HDZ 1990, Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije BiH (SDP), Saveza za bolju budućnost (SBB), Srpske demokratske stranke (SDS) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Uoči okupljanja u Pragu sudionici su uglavnom iskazali suzdržanost uz umjereni optimizam da bi se moglo doći do konačnog rješenja nakon pregovora koji traju još od 2012. godine.

Predsjednik HDZ 1990. kazao je uoči praškog sastanka kako je odgovornost stranačkih lidera da pokušaju "europeizirati Dayton" uz osiguravanje mehanizma po kojemu jedan narod neće moći birati drugima predstavnike u tijelima vlasti.

"Ovime se ne rješava hrvatsko pitanje, ali se ono otvara", kazao je Raguž.

Ovo je već peti sastanak starančkih lideri iz BiH koji se održava u posredovanje Europske unije s ciljem dogovora o provedbi presude Europskog suda za ljudska prava u slućaju "Sejdić-Finci".

Provedba te presude ključan je uvjet kojega BiH mora ispuniti ukoliko želi nastaviti približavanje EU.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙