FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izborom predsjednika parlamenta češki zastupnici rješavaju krizu

Autor: vmrs
PRAG, 27. studenoga 2013. (Hina/Reuters) - Donji dom češkoga parlamenta u srijedu je izborom socijaldemokrata Jana Hamačeka za najmlađeg predsjednika u povijesti omogućio postupno formiranje vlade koja bi mogla oživiti gospodarstvo i iskorijeniti korupciju.

Socijaldemokrati, stranka lijevoga centra, u listopadu su na prijevremenim izborima tijesno pobijedili pa sad pokušavaju sastaviti vladu s demokršćanima i strankom centra ANO koju je utemeljio poslovni čovjek i milijarde Andrej Babiš.

Glasovi za tu potencijalnu koaliciju pomogli su da 35-godišnji Hamaček postane predsjednik parlamenta.

Pošto se u lipnju raspala vlada desnoga centra, prijelazna vlada ostala je na toj poziciji iako joj je u kolovozu izglasano nepovjerenje.

Politička pat-pozicija sprečava i gospodarski oporavak Češke koja još izlazi iz višegodišnje recesije. Kućanstva i poduzeća i dalje ne žele previše trošiti, a središnja je banka pribjegla prodaji krune kako bi se potaknula inflacija i stimulirao rast.

Izbor Hamačeka dio je dogovora koji stranci ANO, a vjerojatno i njezinu čelniku Andreju Babišu daje mjesto ministra financija u budućoj vladi.

(Hina) xvm ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙