FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sj. Koreja objavila "priznanje" uhićenog Amerikanca

Autor: vrad
SEUL, 30. studenog 2013. (Hina/AFP) - Sjeverna Koreja potvrdila je u subotu da je pritvorila Amerikanca pod optužbom da se bavio "neprijateljskom djelatnošću" i objavila je njegovo pisano priznanje nedjela za koja ga tereti, izvijestila je službena sjevernokorejska agencija KCNA.

Merrill Newman (85), uhićen je u listopadu pošto je "kao turist" ušao na sjevernokorejski teritorij, navodi KCNA.

Supruga tog bivšeg veterana Korejskog rata pozvala je u ponedjeljak na njegovo oslobađanje u prigodi Dana zahvalnosti koji je u četvrtak bio obilježen u Sjedinjenim Državama.

Newman, rođen u Kaliforniji, bio je na organiziranom desetodnevnom putovanju u tu zemlju kada je 26. listopada uhićen dok je u Pyongyangu čekao na ukrcaj u zrakoplov.

KCNA dodaje da je Newman optužen za kaznena djela koja je počinio kao turist i u vrijeme Korejskog rata (1950.-1953.).

"U Korejskom ratu počinio sam čitav niz neoprostivih kaznenih djela protiv sjevernokorejske vlade i korejskoga naroda", priznaje veteran u pismu napisanom na lošem engleskom koje je objavio KCNA.

Njegova supruga Lee rekla je da on pati od srčanih tegoba i da su mu prijeko potrebni lijekovi, dodavši da mu je obitelj poslala paket s lijekovima - drugi otkako je u pritvoru - u nadi da će ga brzo dobiti.

Prošlog tjedna američki državni tajnik John Kerry pozvao je Pyongyang da oslobodi pritvorenika rekavši da je njegovo zadržavanje "nepromišljen čin Sjeverne Koreje".

(Hina) xvrad yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙