FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki veteran Korejskog rata zadržan u Sjevernoj Koreji

Autor: ilov
PALO ALTO, 21. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Sjevernokorejske vlasti zadržale su 85-godišnjeg američkog veterana Korejskog rata iz Kalifornije koji je boravio u toj zemlji kao turist, objavio je u srijedu njegov sin.

Merrill Newman, umirovljenik iz mjesta Palo Alto u Kaliforniji, priveden je dan nakon što su on i jedan turistički vodič razgovarali s predstavnicima sjevernokorejskih vlasti na jednom skupu, izjavio je njegov sin Jeff Newman u razgovoru za CNN.

Newmann mlađi, koji živi u Pasadeni kraj Los Angelesa, rekao je da je informacije o nestanku oca i skupu na kojemu je govorio prije toga dobio od jednog drugog Amerikanca koji je putovao s njime.

"Razumijem to što su gnjavili moga oca, ali s njegovim suputnikom nisam razgovarao o detaljima", rekao je Jeff Newman u intervjuu telefonom.

On se obratio medijima nakon što je japanska novinska agencija Kyodo, navodeći informacije neimenovanog diplomatskog izvora iz Pekinga, javila da je stariji Amerikanac koji je doputovao u Sjevernu Koreju s vrijedećom turističkom vizom prošloga mjeseca, možda zadržan.

List San Jose Mercury News ranije je izvijestio da su sjevernokorejske vlasti izvele Newmana iz zrakoplova 26. listopada, u trenutku kad je trebao napustiti zemlju.

Sjeverna Koreja mogla bi iskoristiti Newmana kao ulog u pregovorima. Ta zemlja već je ranije zatočila jednog amerikanca, korejsko-američkog kršćanskog misionara Kennetha Baea, koji je u zatvoru od studenoga 2012. a u međuvremenu je osuđen na 15 godina teškog rada.

Posebni predstavnik SAD-a za Sjevernu Koreju Glyn Davies izjavio je novinarima u Pekingu da je pozvao Sjevernu Koreju da "riješi pitanja" Amerikanaca zatočenih u toj zemlji, uključujući Baea i Newmana.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙