FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hollande se nagodio s Poljskom o privremenim radnicima

Autor: vrad
VARŠAVA, 29. studenog 2013. (Hina/AFP) - Francuski predsjednik Francois Hollande u petak se u Varšavi nagodio s poljskim premijerom Donaldom Tuskom u vezi s privremenim radnicima, pošto je na summitu u Vilniusu nastavio svoju ofenzivu šarma prema istoku Europe ali i dao oštre izjave na račun Ukrajine.

Francuska smatra da je europska direktiva koja treba poboljšati uvjete rada radnika koji su na privremenom radu u nekoj od europskih zemalja nedovoljna, ocijenivši da ne sprječava prijevare i zlouporabe. Francuska je poduzela korake za jačanje svog zakonodavnog arsenala i čini sve kako bi se europski ministri rada dogovorili i pooštrili taj tekst na sljedećoj sjednici 9. prosinca.

"Razgovarali smo, a naši ministri rada (Michel Sapin i Andrzej Kosiniak-Kamysz) redovito kontaktiraju kako bi se dogovorili o provedbi te direktive i spriječile prijevare i zlouporabe", istaknuo je Hollande na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Tuskom.

Francuski predsjednik je htio o toj temi razgovarati s poljskim kolegom, ne želeći podsjećati na kliše "poljskog vodoinstalatera" koji je 2005. zategnuo odnose dviju zemalja.

Hollandeu je ta tema važna jer ju je Nacionalna fronta (krajnja desnica) postavila kao svoj prioritet uoči europskih izbora koji su raspisani za svibanj iduće godine.

I Tusk je izrazio spremnost za pronalaženje zajedničkog stajališta, istaknuvši da "naše dvije zemlje šalju velik broj radnika u inozemstvo". Ali je ocijenio i da je "važno nemati predrasude" u vezi s time.

Prije dolaska u Varšavu Hollande je boravio u Vilniusu na trećem summitu Istočnog partnerstva koje je ustanovljeno u Pragu 2009. a zadaća mu je zbližiti EU i šest zemalja, bivših sovjetskih republika (Bjelorusija, Ukrajina, Moldavija, Gruzija, Armenija i Azerbajdžan).

Hollande, prvi francuski predsjednik na tom summitu, održao je bilateralne susrete s većinom čelnika tih zemalja. Izrazivši zadovoljstvo što su Moldavija i Gruzija parafirale ugovor o pridruživanju s EU-om, istaknuo je da se pridruživanje ne mora završiti članstvom u Uniji. No zauzeo se za ublažavanje viznog režima za te zemlje.

Francuski predsjednik se oštrim tonom obratio ukrajinskom kolegi Viktoru Janukoviču: "Ukrajincima će vrata uvijek biti otvorena, ako oni sami to žele", rekao je. "Sigurno postoje pritisci", ali "ne može se, kao što bi htio ukrajinski predsjednik, zahtijevati protuvrijednost, to jest tražiti da se Ukrajini plati za ulazak u tu zajednicu. Ne, nećemo platiti!", uzviknuo je pred novinarima.

"Članstvo se ne kupuje, ne prodaje se nešto što se mora činiti iz uvjerenja", opetovao je u Varšavi.

"Potpuno je jasno da ukrajinski čelnici nisu bili spremni ili nisu bili uvjereni" a "Europa je učinila sve pa i više" kako bi Ukrajina potpisala ugovor, rekao je pak Tusk.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙