FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varšava: "Zelene" skupine napustile konferenciju o klimi

Autor: dvla
VARŠAVA, 21. studenog 2013. (HinaReuters) - Nekolicina najuglednijih skupina za zaštitu okoliša, uključujući Greenpeace i WWF, napustila je u četvrtak konferenciju o klimi koja se pod okriljem UN-a održava u Varšavi, prosvjedujući zbog nedostatka napretka prema međunarodnom sporazumu o smanjivanju emisije stakleničkih plinova.

Više od 9000 predstavnika iz 195 zemalja okupilo se u glavnom gradu Poljske na dvotjednoj konferenciji kako bi radilo na novom globalnom sporazumu o borbi protiv klimatskih promjena. Novi sporazum bi trebao biti potpisan do 2015. te stupiti na snagu do 2020. godine.

Razgovori, koji bi trebali završiti u petak, zapeli su na nekoliko pitanja, osobito na pitanju trebaju li bogate zemlje plaćati zemljama u razvoju zbog gubitaka prouzročenih globalnim zagrijavanjem i klimatskim promjenama, za koje su u najvećoj mjeri odgovorne upravo bogate zemlje Zapada.

"Nedostatak smislenog vodstva predstavnika država i vlada, predstavlja šamar za sve one koji pate zbog opasnih promjena klime", rekao je izvršni direktor Greenpeacea Kumi Naidoo.

Odluka Poljske da paralelno s klimatskom konferencijom ugosti i konferenciju o industriji ugljena u ponedjeljak i utorak, dodatno je razljutila skupine za zaštitu okoliša. "Ovaj je summit 'najsabotiraniji' u povijesti - od strane korporacija i industrije ugljena i uz potporu poljske vlade", rekla je Dipti Bhatnagar iz udruge Friends of the Earth.

"Napuštamo (konferenciju) kako bismo poslali snažnu poruku o potpunom nedostatku bilo kakvog djelovanja tijekom razgovora, zbog nedostatka ambicija i financija, u vrijeme kad nam je potrebno najviše djelovanja", rekla je Bhatnagar.

Ovo je prvi put da zelene skupine koordinirano napuštaju klimatske razgovore pod okriljem UN-a.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙