FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tražitelji posla iz Italije i Španjolske podižu stopu useljavanja u Njemačku

Autor: ilov
BERLIN, 21. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Tražitelji posla iz Italije i Španjolske pridonijeli su rastu broja useljenika u Njemačku za 11 posto u prvoj polovici godine, objavljeno je u četvrtak, što pokazuje da najveće europsko gospodarstvo privlači sve više radnika iz krizom pogođenih članica Europske unije.

Njemački Savezni ured za statistiku objavio je da je u prvih šest mjeseci 2013. u Njemačku došlo 555,000 više useljenika nego u istom razdoblju 2012., što je nastavak trenda pojačanog useljavanja koji traje već treću godinu.

Nezaposlenost u Njemačkoj niža je a gospodarski rast snažniji nego u većini drugih članica Unije, što Njemačku čini atraktivnim odredištem za nezaposlene unatoč regulatornim preprekama selidbi kao i jezičnim barijerama.

"Kao i u prvoj polovici 2012., porast useljavanja iz zemalja EU uvjetovan je posebice financijskom i dužničkom krizom", priopćio je Savezni ured za statistiku.

Broj useljenika iz Italije i Španjolske porastao je za 39 odnosno 30 posto, iako su među useljenicima najbrojniji oni iz Poljske i Rumunjske.

U Njemačku je tako u prvoj polovici godine pristiglo 93,000 Poljaka i 67,000 Rumunja te 26,000 Talijana i 15,000 Španjolaca. Broj useljenika iz Grčke smanjio se za 4,5 posto na 15,000.

Broj useljenika u Njemačku veći je od broja onih koji napuštaju zemlju za 206,000, što je porast od 13 posto u odnosu na prvu polovicu prošle godine.

Njemačka je među zemljama s najmanjom stopom nataliteta u Europi i sa sve starijim stanovništvom, zbog čega je zemlja suočena s dugogodišnjom demografskom krizom i naprezanjem sustava socijalne zaštite.

Stoga stručnjaci preporučuju da Njemačka razvije političke koncepte kojima bi privukla useljenike izvan Europe.

Statistički ured priopćio je da se na temelju prikupljenih podataka ne može zaključiti koliko novi useljenici namjeravaju ostati u Njemačkoj.

Prema popisu pučanstva iz 2011., Njemačka ima 80,2 milijuna stanovnika, a broj stanovnika stagnira već desetljećima. Prema istom popisu, u Njemačkoj živi 6,2 milijuna stranaca.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙