FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija: pobunjenici zauzeli najveće naftno polje

Autor: vkla
BEJRUT, 23. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Islamski pobunjenici, uz potporu boraca povezanih s al-Kaidom, zauzeli su u subotu najveće naftno polje u Siriji te je režimu Bašara al Asada onemogućen pristup gotovo svim rezervama sirove nafte u zemlji, izvješćuje Reuters pozivajući se na aktiviste.

Za sada nema komentara sirijskih vlasti na gubitak naftnog polja al-Omar u provinciji Deir al-Zor, zbog čega će Asadove snage gotovo isključivo ovisiti o nafti iz inozemstva.

"Sada su gotove sve rezerve nafte u rukama Fronte Nusra i ostalih islamističkih jedinica", kazao je Rami Abdelrahman iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR). Sve do zauzimanja spomenutog naftnog polja, naftovod kojim se sirova nafta dopremala u središnju Siriju na rafiniranje je radio bez obzira na građanski rat koji traje već dvije i pol godine.

Video snimka na internetu prikazuje pobunjenike u tenku kod znaka za naftno polje al-Omar, kao i izjavu jednog od boraca da su prilikom zauzimanja zaplijenili sedam tenkova, dva oklopna amfibijska vozila te svo oružje.

Sirija nije značajniji proizvođač nafte i od kraja 2011., kada su međunarodne sankcije uzele maha kako bi se izvršio pritisak na Asada, nije izvezla niti jedan barel. Prije sankcija Sirija je dnevno izvozila 370.000 barela nafte, uglavnom u Europu.

Vjeruje se da Asad prima pomoć u nafti od Irana.

(Hina) xvk ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙