FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova strategija Primorsko-goranske županije na sedam godina

Autor: dsil
RIJEKA, 28. studenog 2013. (Hina) - Na današnjoj sjednici primorsko-goranske Županijske skupštine odlučeno je da se nova razvojna strategija županije izradi za sedmogodišnje razdoblje od 2014. do 2020. godine kako bi se uskladila s planovima na državnoj razini te omogućilo učinkovitije prijavljivanje za financiranje projekata iz fondova Europske unije.

Dosadašnja strategija županijskog razvoja za razdoblje od 2011. do 2013. produljena je za godinu dana. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da će se u izradi nove strategije koristiti svim planskim dokumentima s područja županije. Jedan od zakona s kojim će se županija uskladiti jest predloženi zakon o regionalnom razvoju, dodao je Komadina i izrazio nezadovoljstvo predloženim uvođenjem planskih područja umjesto istinskih regija. "Tako i dalje ostaje središnje državno upravljanje", ustvrdio je.

Istaknuo je da je osnovni razlog izrade stragije u tom razdoblju omogućavanje kandidiranja za europske fondove jer je, kako je naveo, takav dokument uvjet za to.

Darijo Vasilić iz Primorsko-goranskoga saveza rekao je tijekom rasprave da bi županija već trebala sudjelovati u operativnim planovima ministarstava za prijavu europskim fondovima.

Milivoj Brozina iz Autonomne regionalne stranke rekao je da bi trebalo utvrditi načine praćenja realizacije strategije kako bi se vidjelo ima li pomaka.

Mario Alempijević iz Akcije mladih rekao je da se županijski projekti realiziraju u vrlo malom postotku te je istaknuo da bi se u strategiji trebalo usmjeriti na one projekte koji će sigurno biti ostvareni, a Dinko Beaković (HDZ) je rekao da bi strategija trebala sadržavati i rokove provedbe, definiranje odgovornosti i sankcije ako se utvrđeno ne provede.

Na Županijskoj skupštini prihvaćene su programske smjernice za izradu županijskog proračuna za sljedeće tri godine. Projekcijom potrošnje utvrđeno je da bi u proračunu za 2014. ona trebala biti 329,7 milijuna kuna, 2015. trebala bi se smanjiti na 318,3 milijuna kuna, a 2016. trebala bi biti 318,5 milijuna kuna.

Komadina je istaknuo da je osnovni trend smanjenje proračunske potrošnje zbog završetka Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćine.

Prihvaćeno je izvješće Državnog ureda za reviziju o financijskoj reviziji u Primorsko-goranskoj županiji. Izrečeno je uvjetno mišljenje, a primijećeni su nedostatci u tome da nisu poduzimane mjere naplate oko 1,5 milijuna kuna tražbina te da tražbine za županijske poreze od 14,1 milijun kuna nisu iskazane u imovini županije, nego izvan bilance. Utvrđeno je da je krajem 2012. na računu županije bilo 56,9 milijuna kuna, to jest 18 posto ukupno ostvarenih prihoda i primitaka, te je ocjena revizije da je trebalo pravodobno ostvarivati planirane proračuske rashode.

Osim toga, primijećeni su nedostatci i u izvedenim radovima na fasadi jedne škole u visini od 107.000 kuna te na rekonstrukciji kotlovnice druge škole u visini od 350.000 kuna za koje su zaključeni dodatci ugovora a da prije toga nisu ispunjeni uvjeti za primjenu pregovaračkog postupka. Neobjavljene informacije u Elektorničkom oglasniku javne nabave o zaključenim ugovorima na 6,3 milijuna revizija je također ocijenila nedostatkom.

(Hina) xdsil yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙