FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski medicinski stručnjaci učit će studente i liječnike iz Bocvane

Autor: ssku
ZAGREB, 26. studenog 2013. (Hina) - Sporazumom o suradnji između Sveučilišta u Bocvani i četiriju hrvatskih medicinskih institucija, Hrvatska će po prvi puta institucionalno izvoziti znanje i vještine naših medicinskih stručnjaka te na taj način ući u najpropulzivnije i najbrže rastuće gospodarstvo u Africi, rečeno je na današnjoj svečanosti potpisivanja sporazuma.

Stručnjaci Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Osijeku, Zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar", Dječje bolnice Srebrnjak i Specijalne bolnice "Sveta Katarina" u Zaboku izravno će sudjelovati u edukaciji studenata i liječnika iz Bocvane, mentorirati njihove znanstvenike i nastavnike, te razvijati zajedničke akademske programe i projekte, rekao je idejni začetnik i kordinator suradnje Dragan Primorac.

O važnosti tog iskoraka za hrvatske znanstvenike i Hrvatsku govori to što je Bocvana ključna država za ulazak na tržište tzv. SADC-a (Southern African Development Community) kojeg čini 15 država s oko 250 milijuna stanovnika, što danas predstavlja jedno od najatraktivnijih novih svjetskih tržišta.

Prvi puta u suradnju na području medicine, osim SAD-a i Velike Britanije, odnosno Sveučilišta u Pennsylvaniji i Harvarda, ulazi netko treći, a to su hrvatske institucije, istaknuo je Primorac.

Po prvi put institucionalno izvozimo pamet i dobro je biti u društvu Harvarda i Sveučilišta u Pennsylvaniji, u društvu Billa i Melinde Gates koji kroz svoju zakladu nastoje spriječiti bolesti i glad u Africi, rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar".

Naveo je da Bocvana ima sedam milijardi dolara suficita, te da je Afrika budućnost jer su već sada velike svjetske industrije odlučile tamo preseliti svoje pogone.

Zdravlje ljudi vrlo je važno za svaku državu, želimo imati što bolje i razvijenije zdravstvo i drago nam je što je naša Vlada prepoznala Hrvatsku i njezine stručnjake, rekao je rektor Sveučilišta u Bocvani Thabo Fakom.

Sveučilište u Bocvani godišnje raspolaže sa 130 milijuna dolara. Ima jedan medicinski fakultet na koji se godišnje upiše 300 studenata. Zdravstveni sustav ima 18.000 zaposlenih, a plaća mladih liječnika je oko 15.000 kuna.

Prema procjenama Ujedinjenih naroda, u tzv. subsaharski dio Afrike, u kojem se nalazi i Bocvana, najrazvijenije države svijeta do kraja 2014. godine uložit će više od 100 milijardi dolara.

Bocvana je dosad uložila oko dvije milijarde dolara u edukaciju svojih stručnjaka na raznim inozemnim institucijama. Veliki problem toj zemlji prestavlja visoki postotak HIV pozitivnih osoba.

Ta zemlja svjetski je poznata po rudnicima dijamanta i pustinji Kalahari u kojoj je snimljen kultni film "Bogovi su pali na tjeme".

(Hina) xsšh ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙