FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Argentina postigla dogovor s Repsolom o kompenzaciji za nacionalizirani YPF

Autor: gple
MADRID/BUENOS AIRES, 26. studenog 2013. (Hina/BBC/Reuters) - Argentina je sa španjolskom energetskom kompanijom Repsol postigla nač elni dogovor o isplati kompenzacije za nacionalizaciju njezina argentinskog ogranka YPF-a.

Argentinska je vlada prošle godine nacionalizirala YPF, ne isplativši Repsolu nikakvu kompenzaciju. Španjolska kompanija traži 10,5 milijardi dolara, navodi BBC.

Repsol, YPF i meksički Pemex, vlasnik 9,4-postotnog udjela u Repsolu, objavili su jučer u Buenos Airesu da su krenuli u postupak utvrđivanja kompenzacije.

Nikakve druge pojedinosti nisu objavljene.

Repsol mora ratificirati sporazum na sutrašnjem sastanku upravnog odbora.

YPF proizvodi oko trećine argentinske nafte i četvrtinu plina, navodi BBC.

Argentinske vlasti optužile su YPF da ne ulaže dovoljno u povećanje proizvodnje na vlastitim naftnim poljima. Iz Repsola su uzvratili da su u Argentinu uložili 20 milijadi dolara.

Španjolska vlada predožila je da se Repsolu isplati pet milijardi dolara kompenzacije te da Repsol i YPF imenuju investicijske banke koje će ih savjetovati u pitanju vrednovanja nacionaliziranog udjela, kazao je jedan izvor za Reuters.

Argentina se sukobljava s međunarodnim tržištima od 2002. kada nije isplatila dospjelu obveznicu a dodatne je trzavice izazvala i njezina naknadna intervencionistička politika. Stoga je teško privlačila međunarodna ulaganja. Očekuje se da će dogovor s Repsolom privući ulagače zainteresirane u prvom redu za veliku formaciju naftnog i plinskog škriljca u Vala Muerti.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙