FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: Nasilje nad ženama neprihvatljivo i može se spriječiti

Autor: bcav
NEW YORK, 25. studenog 2013. (Hina) - Svake godine dva milijuna žena žrtve su trgovine ljudima zbog prostitucije, ropstva i prisilnog rada, a više od 60 posto ih tijekom života doživi neki oblik fizičkog ili seksualnog zlostavljanja, objavio je u ponedjeljak UN-ov program za razvoj (UNDP) u povodu Dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Spolno nasilje pogađa žene, njihove obitelji i države te pojačava nejednakost žena i muškaraca u svijetu, upozorava UNDP i ističe da se silovanje u braku u 35 država ne smatra kaznenim djelom i da više od 603 milijuna žena živi u zemljama u kojima se kaznenim djelom ne smatra nasilje u obitelji.

"To je neprihvatljivo, potrebni su nam bolji zakoni i njihova primjena", rekla je Helen Clark iz UNDP-a.

Institucije kaznenog progona i pravosuđa pozvala je na tješnju suradnju s vladama, civilnim društvom i međunarodnim partnerima kako bi se uklonili korjeni nasilja nad ženama, pomogle žrtve, a počinitelji kaznili.

UNDP s brojnim zemljama radi na inicijativama kojima je cilj spriječiti i odgovoriti na spolno nasilje, uključujući zemlje pogođene krizama gdje se silovanje i spolni napadi koriste kao ratno oruđe.

Ta UN-ova agencija "potvrđuje predanost borbi protiv spolnoga nasilja i poziva na pojačane napore protiv specifičnih obrazaca nasilja u zemljama u razvoju i onima pogođenim krizama, radu sa ženskim organizacijama, kao i s muškarcima i dječacima", navodi se u priopćenju UNDP-a.

(Hina) xpp/xbcav ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙