FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kerry pozvao Irance da dokažu miroljubive ciljeve nuklearnog programa

Autor: mhaj
WASHINGTON , 18. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Američki državni tajnik John Kerry u ponedjeljak je pozvao Irance da finaliziraju sporazum kojim će svijetu dokazati da se njihov nuklearni program koristi u miroljubive svrhe, no rekao je da nema posebnih očekivanja kada je riječ o predstojećim pregovorima u Ženevi između velikih svjetskih sila i iranskog predstavnika.

Prošli je tjedan visoki američki dužnosnik rekao kako su predstavnici šest svjetskih sila i Irana blizu sporazumu, no čini se da Kerry umanjuje očekivanja samo dva dana prije održavanja pregovora.

"Nemam posebnih očekivanja od pregovora u Ženevi. Mislim da ćemo pregovarati u dobroj vjeri te da ćemo pokušati postići makar početni dogovor", rekao je Kerry na konferenciji za novinare održanoj s turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom.

Također je kazao kako će Iran shvatiti važnost pokazivanja spremnosti na realizaciju dokumenta kojim će svijetu dokazati da radi na mirotvornom programu. "Ne namjeravam pregovarati ovdje, u javnosti. Svi moramo poštovati tuđa stajališta. Najbolje je pregovore ostaviti za pregovarački stol", kazao je Kerry odbivši govoriti o pojedinostima.

Pregovori između Irana i grupe P5+1, koju čine SAD, Velika Britanija, Kina, Francuska, Njemačka i Rusija, počinju 20. studenoga u Ženevi. Nastojat će se postići početni dogovor koji bi omogućio okončanje desetgodišnjeg zastoja pregovora o iranskome nuklearnom programu.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙