FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Dan borbe protiv nasilja nad ženama SDP poziva na glasovanje "protiv"

Autor: dmar
ZAGREB, 25. studenog 2013. (Hina) - Obilježavajući danas Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, Socijaldemokratski forum žena i Forum mladih SDP-a pozvali su građanke i građane da izađu na referendum 1. prosinca i dignu svoj glas protiv prijedloga da se Ustavom definira brak kao zajednica muškarca i žene i time ograniče prava manjina.

"Danas govorimo o borbi protiv nasilja nad ženama, ali i o tome da se u Hrvatskoj osjeća rast netolerancije i pokušaj da se dosegnuti standardi ponište, stoga smo današnji dan vezali uz poziv da 1. prosinca na referendumu naši građani i građanke glasuju protiv smanjenja standarda ljudskih prava", istaknula je na konferenciji za novinare predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a i saborska zastupnica Gordana Sobol.

Predsjednik Foruma mladih SDP-a i saborski zastupnik Saša Đujić rekao je kako se nada da je to posljednji referendum na kojem će se odlučivati o uskraćivanju nečijih prava. Pozvao je i pripadnike demokršćanskih opcija da glasuju protiv "sukladno životu kakvog uistinu žive". "Znamo da neki čelnici demokršćanskih opcija u Hrvatskoj također žive već u drugom ili trećem braku, pa bi najbolje trebali znati što su to brak i obitelj", rekao je Đujić.

"Hajdemo prestati biti licemjerni i drugima određivati kako će živjeti", poručila je potpredsjednica SDP-a i Vlade te ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Upozorila je da će EU vrlo brzo Hrvatsku prisiliti na promjene, jer se u EU upravo radi na zakonodavstvu koje će ujednačiti bračnu zajednicu, izvanbračnu zajednicu i homoseksualne zajednice. Postoji već i presuda Europskog suda za ljudska prava koja kaže da je homoseksualna zajednica ustvari obiteljska zajednica, rekla je Opačić i poručila da je referendum nepotreban i štetan, a pozadina mu je ponovno dijeljenje nacije.

"Kada ne mogu dati nikakva druga rješenja koja bi mogla pomoći građanima da bolje žive, nakon svega što su napravili u zadnjih osam godina, onda ponovno dijele građane na potpuno lažnoj i nepotrebnoj dilemi", rekla je Opačić o oporbenom HDZ-u koji snažno podržava inicijativu "U ime obitelji".

Opačić smatra da Hrvatska ima relativno dobro razvijen sustav zaštite žena žrtava nasilja, te je napomenula da je Ministarstvo potpisalo trogodišnje ugovore za financiranje skloništa za žene žrtve nasilja. Nešto manje sredstava imaju za psihosocijalni tretman, koji je vrlo važan jer se pokazalo da 80 posto zlostavljača s kojima se radi više nisu recidivisti.

Na konferenciji je prikazan SDP-ov spot "Svatko ima pravo na svoju sreću", kojim se pozivaju građani da na referendumu glasuju protiv inicijative koja želi Ustavom ograničiti prava manjina.

(Hina) xbma ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙