FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 13 sati

Autor: nkot
ZAGREB, 24. studenog 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske u 13 sati.

KOPRIVNICA - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović danas je, istaknuvši da to čini osobno i kao predsjednik stranke, pozvao građane da na referendumu o ustavnoj definiciji braka glasaju za pravo svakoga na sreću i odabir, to jest protiv referendumske inicijative koja ugrožava to pravo. "Kao osoba i predsjednik SDP-a, ali ne i kao predsjednik Vlade - koja u ovome nije sudjelovala, mogu kazati i pozvati građane da glasaju za pravo svakoga na njegovu sreću i odabir, što znači da glasaju protiv referendumske inicijative koja ugrožava to pravo", rekao je Milanović danas u Koprivnici. Taj referendum nije isprovociran djelovanjem ili politikom Vlade, rekao je Milanović. Besmislen je, ali je nažalost prema hrvatskom ustavu dopušten, kazao je i izrazio nadu kako uskoro slični referendumi neće biti mogući. Na referendumu 1. prosinca, koji će se održati temeljem potpisa koje je prikupila Inicijativa "U ime obitelji", građani će se izjašnjavati jesu li za to da se u Ustav unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca. Milanović je danas u Koprivnici bio gost na izbornoj konvenciji SDP-a Koprivničko-križevačke županije.

OSIJEK - Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić izjavio je danas kako postoje brojne okolnosti koje upućuju na protuzakonitosti u sklapanju ugovora javne ustanove Zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS) s austrijskim tvrtkama "Strabag" i "Saubermacher" o izgradnji regionalnog odlagališta otpada, zbog čega bi cijeli proces mogao biti proglašen ništavnim. Ako se utvrdi da je ugovor sklopljen štetnim i protuzakonitim radnjama, kojih, smatra, ne bi moglo biti bez domaćih pomagača, onda je to prilika da ga se proglasi ništavnim a gradove oslobodi od mogućeg plaćanja obaveza od 100 milijuna kuna zbog raskidanja toga ugovora, kazao je Vrkić na konferenciji za novinare. Nakon što su mediji objavili da je Strabag za poslove gradnje autocesta u Hrvatskoj dao mito od milijun eura, odlučio sam javno postaviti pitanje: koliko je trebalo dati nekome u Osijeku da bi se došlo do sto milijuna kuna?, kazao je Vrkić. Ustvrdio je kako se došlo do saznanja da je Strabag na sličan način funckonirao u istočnoj Njemačkoj te da austrijsko državno odvjetništvo istražuje slične slučajeve davanja mita od strane "Strabaga" u pojedinim regijama gdje su obavljali poslove. Zapitao je kako nikome nije palo na pamet da provjeri s kime se sklapa posao, ako je očito da je to način funkcioniranja "Strabaga". Vidimo da je to model ponašanja tvrke, koja je ozbiljno ušla u ovaj posao s namjerom da pokupi novac, koji nije zaslužila, odnosno da je ovdje ispletena međunarodna kriminalna mreža, a nadamo se da će to prepoznati i naši istražitelji, kazao je Vrkić.

MAKARSKA - U nesreći koja se dogodila noćas na cesti Igrane - Živogošće nedaleko od Makarske poginuo je 25-godišnjak iz Živogošća pri slijetanju s ceste, izvijestila je policija. Nesreća se dogodila oko 2,50 sati. Pretpostavlja se kako se vraćao kući iz noćnog izlaska. Upravljao je osobnim automobilom passat i, najvjerojatnije zbog neprilagođene brzine, izgubio nadzor nad automobilom, sletio s kolnika i udario u rasvjetni stup. Od zadobivenih ozljeda preminuo je na mjestu nesreće. Nakon obavljenog očevida tijelo je prevezeno na Odjel patologije KBC Split zbog obdukcije, izviejstila je policija.

SISAK - U subotu oko 21 sat u mjestu Greda Sunjska, općina Sunja, u odvodnom kanalu uz cestu, pronađena je mrtva mlađa muška osoba te pokraj nje bicikl, izvijestila je Policijska uprava sisačko-moslavačka. Policijski službenici PU sisačko-moslavačke obavljaju očevid temeljem naloga Županijskog državnog odvjetnika, dodaje se u priopćenju.

BRAČ - Udar groma u kuću na Braču tijekom jučerašnjeg nevremena izazvao je požar u kojemu je izgorio krov, a ozlijeđenih nije bilo, izvijestila je danas policija. Krov kuće 69-godišnje vlasnice izgorio je u potpunosti, a materijalna šteta je procijenjena na oko 40.000 kuna. Požar je izbio jučer u 17,35 sati, u mjestu Dol za vrijeme grmljavinskog nevremena. Vatru je gasilo 15 vatrogasaca iz Postire s pet vozila.

ZAGREB - Hrvatski barokni ansambl nastupit će večeras u Hrvatskom glazbenom zavodu pod umjetničkim vodstvom Rachela Browna (flauta traverse), a na programu koncerta su djela C. Ph E. Bacha, J.S. Bacha i F. Telemanna. Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama. Ansambl, utemeljen 1999. godine, okuplja renomirane glazbenike mlađe generacije - instrumentaliste i pjevače, već afirmirane u izvođenju barokne glazbe, a čine ga Ana Benić, Marta Šomođi, Lucija Stilinović i Dani Bošnjak (poprečne flaute), Laura Vadjon i Silvio Richter (violine), Ivan Jakšeković (viola), Lea Sušanj (violončelo), Jura Herceg (kontrabas) i Linda Mravunac Fabijanić (čembalo). Uz stalne koncertne cikluse od po sedam koncerata u Hrvatskom glazbenom zavodu s tematski jasno osmišljenim programima hrvatskog i inozemnog baroknog repertoara, redoviti su gosti brojnih domaćih i inozemnih festivala poput Varaždinskih baroknih večeri, Zagrebačkoga baroknog festivala, Dubrovačkih ljetnih igara, Splitskog ljeta, Glazbenih večeri u sv. Donatu, Festivala hrvatske glazbe u Beču, Festivala duhovne glazbe srednjoeuropskih zemalja u Rimu, Festivala Tesori musicali Toscani u Pisi i drugih.

(Hina) xnkot yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙