FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael osudio "loš sporazum" o iranskom nuklearnom programu

Autor: bnov
JERUZALEM, 24. studenog 2013. (Hina/AFP) - Izrael je osudio u nedjelju "loš sporazum" zaključen u Ženevi o iranskoj nuklearnoj energiji ustvrdivši da je Teheran dobio "što je želio", prema uredu premijera Benjamina Netanyahua.

"To je loš sporazum koji nudi točno ono što je Iran želio: znatno ublažavanje sankcija i zadržavanje znatnog dijela njegova nuklearnog programa", piše u priopćenju objavljenom nekoliko sati nakon što je zaključen povijesni sporazum između velikih sila i Irana.

U priopćenju se naglašava da sporazum omogućava Iranu da nastavi, među ostalim, s obogaćivanjem uranija i zadrži centrifuge.

"Sporazum nije doveo do zatvaranja centrale u Araku", reaktora s teškom vodom smještenog na sjeveru Irana, nastavlja se u priopćenju. "Gospodarski pritisak kojem je podvrgnut Iran mogao je dovesti do boljeg sporazuma koji bi omogućio onesposobljavanje iranskih nuklearnih kapaciteta", ističe se također iz ureda premijera.

Ministar gospodarstva Naftali Bennett ustvrdio je da Izrael nije vezan sporazumom iz Ženeve i ima se pravo braniti.

"Izrael ne obvezuje sporazum iz Ženeve. Iran prijeti Izraelu te Izrael ima pravo braniti se", ocijenio je Bennett, čelnik Židovske kuće, stranke krajnje desnice.

(Hina) xbnš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙