FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD se još nada dogovoru o iranskom nuklearnom programu

Autor: vrad
WASHINGTON, 22. studenog 2013. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države su u petak izjavile da se još nadaju kako će se pregovori u Ženevi o iranskom nuklearnom programu završiti dogovorom, pošto je ostvaren osjetan pomak u pregovorima.

"Nadamo se i dalje da će se naši saveznici (u skupini 5+1) i Iranci dogovoriti u Ženevi", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

"Mislimo da se prvi krug pregovora završio napretkom koji je potvrdio da se u prvoj fazi (pregovora) može postići dogovor", rekao je Carney na dnevnoj tiskovnoj konferenciji.

Taj dogovor treba obuhvatiti "odluku Irana da prekine rad na svom nuklearnom programu koja će se moći provjeriti i da izmijeni neke njegove aspekte", dodao je.

"O parametrima tog dogovora postoji konsenzus u skupini 5+1" (pet stalnih članica UN-ova Vijeća sigurnosti i Njemačka), kazao je Carney.

Čini se da su pregovori Irana i velesila o nuklearnom programu Teherana u Ženevi ostvarili pomak i mogli bi se nastaviti u subotu, navodi iranska strana.

Pregovara se o tekstu koji je šestorka podnijela 9. studenoga u prethodnom krugu ženevskih pregovora koji se završio bez dogovora.

"Još moramo raditi na približavanju stajališta", rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif, a prenijela su iranska glasila, nakon jednosatnog razgovora s europskom kolegicom Catherine Ashton.

Zarif je ipak unio pozitivnu notu istaknuvši da smo "sinoć bili daleko od dolaska ministara. Danas smo bliže tome".

Samo ministri vanjskih poslova zemalja pregovarača imaju ovlasti potpisati dogovor a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prvi je u petak najavio svoj dolazak u Ženevu.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙