FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lieberman: vrijeme da se "stane na loptu" u odnosima sa SAD-om

Autor: vrad
JERUZALEM, 12. studenog 2013. (Hina/AFP) - Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman je u utorak, tek što se vratio na prijašnju dužnost, rekao da je došlo vrijeme da se "stane na loptu" u odnosima sa Sjedinjenim Državama u vezi s traženjem rješenja za iranski nuklearni program.

"Što se tiče naših nedavnih prijepora sa SAD-om, došao je trenutak da se stane na loptu", rekao je Lieberman na svečanosti kojom je obilježen njegov povratak na dužnost nakon godinu dana.

"Moj prvi radni sastanak jutros bio je posvećen američkom veleposlaniku u Izraelu Danu Shapiru (...) Veze sa SAD-om su ključne (za Izrael) i bez njih ne možemo povlačiti poteze na svjetskoj pozornici", istaknuo je.

"Naše veze sa SAD-om su dobre i stabilne, na to ništa ne može utjecati", ustvrdio je Lieberman.

Zadnjih dana raste napetost između Izraela i Washingtona, čemu pridonose i sukobi izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i američkog državnog tajnika Johna Kerryja, pošto je izraelska vlada optužila američku administraciju da je odveć popustljiva prema Teheranu.

"Prirodno je da ponekad imamo drukčija stajališta od SAD-a (...) ali se te razlike nisu trebale javno iznositi", dodao je Lieberman, neizravno kritizirajući Netanyahua.

Lieberman, predsjednik ultranacionalističke stranke Israel Beiteinou, vratio se u ponedjeljak na dužnost ministra vanjskih poslova pošto je oslobođen optužbi za korupciju zbog kojih je u prosincu 2012. morao dati ostavku.

Kako navodi diplomatski izvjestitelj dnevnika Haaretz (ljevica), prenoseći u utorak izjave američkih dužnosnika, Kerry kani uspostaviti "dobre veze" s Liebermanom.

(Hina) xvrad ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙