FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Savjeti za praćenje stanja u konjogojstvu te ovčarstvu i kozarstvu

Autor: nbrc
ZAGREB, 22. studenog 2013. (Hina) - U Hrvatskoj se uzgajaju četiri izvorne i zaštićene pasmine konja čije se brojno stanje iz godine u godinu poboljšava, a u tom sektoru postoje velike i do sada nedovoljno iskorištene mogućnosti konjičkog sporta, rekreacije i konjičkog turizma koje je potrebno dodatno razvijati, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede u kojem je danas održana sjednica Stručnog savjeta za praćenje stanja u konjogojstvu.

Po podacima koje iznosi Ministarstvo (za 2011. i 2012. godinu), u Hrvatskoj je 5.907 hrvatskih hladnokrvnjaka, 5.228 hrvatskih posavaca, 1.917 lipicanaca te 66 međimurskih konja.

Nakon provedene rasprave, zaključeno je kako će se u dijelu izravnih plaćanja za izvorne i zaštićene pasmine kopitara detaljnije definirati dodatni kriteriji - izdavanje potvrdnica od strane uzgojnih organizacija i HPA kao dokument potvrde za ostvarivanje prava na potporu.

Također, savezi i udruženja aktivnije će se uključiti u izradu zakonskih i podzakonskih akata.

Preko predstavnika Savjeta upućen je poziv uzgajivačima i posjednicima kopitara na edukaciju i odgovornost kod provođenja mjera suzbijanja zaraznih bolesti s ciljem zadržavanja povoljnog zdravstvenog stanja kod kopitara.

Upućen je i poziv i obavijest uzgajivačima i posjednicima da će se tijekom 2014. završiti provođenje obilježavanja životinja te će se intenzivirati mjere na identifikaciji posjednika, naglašavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Iz Ministarstva su izvijestili i da je jučer održana sjednica Stručnog savjeta za praćenje stanja u ovčarskoj i kozarskoj proizvodnji na kojoj se razmatrano aktualno stanje u tim sektorima.

Prenosi se kako je zaključeno da će se pojačati suradnja Hrvatske poljoprivredne agencije te Uprave veterinarstva i sigurnosti hrane Ministarstva kako bi se intenziviralo označavanje ovaca i koza.

Preispitati će se mogućnosti uvođenja fleksibilnijih uvjeta klanja na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (poput pokretnih klaonica), koje bi smanjili troškove i olakšali proizvodnju.

S obzirom na problem otkupa vune, konzultirat će se zemlje u okruženju kako bi se razmotrila mogućnost kvalitetnog zbrinjavanja i organiziranog otkupa, po uzoru na njihova iskustva, navodi se u priopćenju.

Iz Ministarstva u priopćenju s oba savjeta ističu kako su izložene mogućnosti koje pružaju Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EAFRD) i Europski fond za jamstva u poljoprivredi (EAGF) iz kojeg se mogu povući sredstva za brojne aktivnosti. Također se navodi kako će djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe i Ministarstva na svojim zimskim predavanjima i radionicama davati informacije o dobrim poljoprivrednim i okolišnim uvjetima (GAEC uvjetima) i obaveznim zahtjevima za upravljanje (SMR-ovima), s obzirom da se dio njih već provodi, a dio će se početi provoditi s početkom 2014. godine.

(Hina) xpp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙