FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Croatia Airlines na skupštini u prosincu odlučuje o temeljnom kapitalu

Autor: scvi
ZAGREB, 21. studenog 2013. (Hina) - Na redovitoj glavnoj skupštini dioničara Croatia Airlinesa, koja će se održati 20. prosinca, bit će odlučeno o pojednostavljenom smanjenju temeljnog kapitala te kompanije radi pokrića gubitaka, a potom o njegovu povećanju, stoji u današnjem pozivu za skupštinu te zrakoplovne tvrtke.

Uprava Croatia Airlinesa predlaže skupštini da se temeljni kapital kompanije, koji sada iznosi 1,978 milijardi kuna, smanji za 1,78 milijardi kuna, na 197,85 milijuna kuna.

Pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala provelo bi se smanjenjem nominalnog iznosa povlaštenih dionica sa 100 na 10 kuna, te nominalnog iznosa redovnih dionica sa 200 na 20 kuna.

Ovim smanjenjem kapitala pokrio bi te preneseni gubitak tog zrakoplovnog prijevoznika iz prethodnih godina, koji je dosegnuo 1,699 milijardi kuna. Razlika između iznosa za koji se smanjuje temeljni kapital i prenesenog gubitka koji se na taj način pokriva iznosi 81,3 milijuna kuna. On bi se, prema prijedlogu, rasporedio u rezerve kapitala.

Nakon provedenog smanjenja temeljnog kapitala, skupštini će se se predložiti njegovo povećanje ulogom u pravima Republike Hrvatske - Ministarstva financija u visini do 80,03 milijuna kuna. Ta bi se uplata provela tako da se prava koje posjeduje RH s osnova dospjelih potraživanja u tome iznosu unose u temeljni kapital u zamjenu za 4.001.552 novoizdanih redovitih dionica, nominalnog iznosa 20 kuna svaka.

Nakon povećanja, temeljni kapital društva iznosio bi 277,88 milijuna kuna, bio bi podijeljen na 13.919.575 dionica, od čega bi 51.197 bilo povlašenih, a 13.868.378 redovitih dionica.

Inače, Vlada je 17. listopada donijela odluku o pokretanju postupka javnog prikupljanja ponuda za prodaju 49 posto dionica Croatia Airlinesa, koje su u vlasništvu države. Prodajom 49 posto udjela, Republika Hrvatska zadržala bi 46,76 posto udjela, a zajedno s Državnom agencijom za osiguranje depozita i sanaciju banaka (DAB) i Zračnom lukom Zagreb imala bi 50,25 posto udjela.

Cijeli postupak prodaje mogao bi potrajati između osam i deset mjeseci.

Croatia Airlines u prvih devet mjeseci ove godine ostvario je neto dobit od 20,3 milijuna kuna, zabilježivši pozitivno poslovanje po prvi puta od 2007. godine. Usporedbe radi, u istom razdoblju lani kompanija je imala gubitak od 10 milijuna kuna.

Prihodi iz poslovanja u prvih su devet mjeseci iznosili 1,21 milijardu kuna, što je 8 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su troškovi poslovanja pali za 10 posto, na 1,18 milijardi kuna.

(Hina) ysbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙