FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 21. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Na današnjoj sjednici Vlade će se, uz ostalo, naći prijedlog da se iz proračunske zalihe izdvoji 48 milijuna kuna za provedbu državnog referenduma o ustavnoj definicija braka. Vlada treba odlučiti i da sa 380 tisuća kuna pomogne Filipinima koje je nedavno pogodio razorni tajfun, kao i o pružanju humanitarne pomoći Bugarskoj u iznosu od 30 tisuća eura za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica. Na dnevnom redu su i prijedlozi Vladinih amandmana na izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, Zakona o javnoj nabavi i Zakona o obrtu. Vlada će amandman na zakon o potrošačkom kreditiranju uputiti nakon što je Hrvatska narodna banka podnijela izvješće o visini prosječne početne kamatne stope na stambene kredite u švicarskim francima koja, po podacima HNB-a, iznosi 4,62 posto. Ako u amandmanu Vlada primijeni najčešće spominjano rješenje, po kojem bi se iznos prosječne kamate na kredite u švicarskim francima umanjio za 30 posto, kamatna stopa na stambene kredite vezane uz franak mogla bi iznositi oko 3,2 posto.

ZAGREB

Sabor će u današnjem nastavku zasjedanja razmotriti prijedloge izmjena zakona o porezima na dodanu vrijednost, na dobit te na dohodak. Izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) međustopa od 10 posto povećala bi se na 13 posto. Ta se stopa odnosi na ugostiteljstvo i turizam, časopise koji izlaze periodično, šećer, jestiva ulja i masti, dječju hranu, isporuku vode, ulaznice na koncerte te na časopise za kulturu i umjetnost. Vladine analize pokazuju da će dizanje međustope u 2014. i idućim godinama povećati proračunske prihode za otprilike 600 milijuna kuna. Sniženom stopom PDV-a od 5 posto oporezivale bi se sve dnevne novine, osim onih koje u cijelosti ili većim dijelom sadrže oglase ili služe oglašavanju, neovisno o broju riječi. Izmjenama Zakona o porezu na dobit se, između ostaloga, poslovnim bankama omogućuje da poreznu osnovicu umanje za iznos otpisanih potraživanja socijalno ugroženih građana. Porez bi se naplaćivao s obzirom na iskazanu dobit, a tek na kraju poreznog razdoblja bilo bi moguće oslobađanje za reinvestiranu dobit. Poreznu olakšicu imale bi samo najnerazvijenije jedinice lokalne samouprave. Izmjenama Zakona o porezu na dohodak predlaže se obveza podnošenja godišnje porezne prijave za građane koji u poreznom razdoblju ostvare drugi dohodak.

VELIKA GORICA

Počinje štrajk četiriju sindikata zaposlenika zagrebačke Zračne luke. U 10 sati počinje prva od tri faze štrajka, u kojoj će biti obustavljen sav komercijalni promet i trajat će do petka, 22. studenog, u 24 sata, najavili su predstavnici koordinacije sindikata Zračne luke. Komercijalni letovi bit će preusmjeravani u druge zračne luke, a održavat će se samo izvanredni letovi, medicinski, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Vladinog zrakoplova. Okupljanje štrajkaša u pristanišnoj zgradi bit će u podne, a za 15 sati najavljena je konferencija za novinare.

ZAGREB

Hrvatski sindikat pošte i Republički sindikat radnika Hrvatske održat će u 11,30 sati prosvjed na Markovu trgu zbog nedavnog proglašenja viškom 270 radnika, ali i zbog, kako kažu, nemarnog odnosa Vlade, koja je Hrvatskoj pošti stopostotni vlasnik. Poštanski sindikati protive se načinu na koji je Uprava Hrvatske pošte utvrdila kriterije za otkaze, bez uzimanja u obzir činjenice da u kompaniji još uvijek ima radnika koji se, istrošeni godinama predanog rada, ne bi protivili zbrinjavanju. Umjesto da je te radnike najprije zbrinuo, poslodavac je na nepromišljen i gotovo bešćutan način, bez socijalnih partnera, pod geslom "jednakih kriterija za sve" odlučio tko će ostati, a tko neće u sustavu, upozoravaju sindikalci. Okupljanje prosvjednika bit će u 11 sati na uglu Kurelčeve i Jurišićeve ulice u Zagrebu, ispred ulaza u zgradu Hrvatske pošte, odakle će se povorka uputiti preko Trga bana Josipa Jelačića i Radićeve ulice do Trga svetoga Marka. Tamo je najavljeno obraćanje sindiklalnih čelnika Jadranke Dumbović, Željka Vidakovića i Krešimira Severa.

ZAGREB

Saborska oporba kritizirala je jučer prijedlog novog zakona o obrtu, kojega je ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras nazvao korakom ka dobrovoljnom članstvu u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK). Zakonom se, naime, propisuje da komorski doprinos ne smije biti veći od dva posto osnovnog osobnog odbitka iz dohotka, odnosno 44 kune mjesečno. "To je olakšanje obrtnicima, a Komori mogućnost da ponude određene usluge, koje bi se plaćale dobrovoljnim doprinosom", rekao je Maras. Istaknuo je da ograničavanje komorskog doprinosa podržava velika većina obrtnika, a da mnogi od njih traže da se u potpunosti ukine obveza članstva u HOK-u. Naveo je da komorski sustav godišnje uprihoduje 130 milijuna kuna, od čega 100 milijuna od komorskog doprinosa. Ograničavanjem doprinosa, prihodi HOK-a će se smanjiti na oko 70 milijuna kuna prihoda, a Maras je uvjeren da je sustav moguće organizirati i s toliko novca. "Mislimo da je moguće organizirati komorski sustav i s tim, ako se krene u ozbiljnu reformu, od toga treba li imati tri razine organiziranja, treba li im 120 udruženja i preko 300 zaposlenih", rekao je Maras.

VARAŽDIN

U eksploziji koja se sinoć dogodila u Varaždinu, tristotinjak metara od središta grada, uništena je kemijska čistionica. Prema prvim izvješćima policije, nema ozlijeđenih, a točan uzrok eksplozije nije poznat, jer je očevid u tijeku, izjavila je Hini glasnogovornica PU varaždinske Marina Kolarić. Dodala je da su na teren izašle sve nadležne ekipe, od vatrogasaca, djelatnika Termoplina i Elektre do državnog odvjetništva koje provodi očevid. Više informacija o večerašnjoj eksploziji u ulici Petra Krešimira IV znat će se tijekom sutrašnjeg dana, rekla je Kolarić. Zbog komada stakla, drveta i ostalih stvari koje je eksplozija izbacila iz kemijske čistionice ta je ulica zatvorena za sav promet.

ZAGREB

Nagrada za predstavu godine Teatar.hr na sinoćnjoj svečanoj dodjeli Nagrada publike tog portala za postignuća u izvedbenim umjetnostima u zagrebačkoj Tvornici kulture, pripala je predstavi "Tartuffe" redatelja Jerneja Lorencija, dok su izvođačima godine proglašeni Goran Bogdan i Jadranka Đokić. Predstava "Tartuffe" u produkciji ZKM-a proglašena je najboljom po izboru publike u kategoriji u kojoj se biralo bez obzira na žanr, format ili ciljanu publiku. Izvođačem godine publika je proglasila glumca Gorana Bogdana, a Jadranku Đokić najboljom izvođačicom. Nagrada publike u kategoriji redatelja/koreografa dodijeljena je Bobi Jelčiću, dok je tekst "I živjeli su sretno...?" Nine Horvat proglašen najboljim novim dramskim tekstom. Festivalom godine proglašen je "IKS Festival" iz Splita, nezavisnim kazalištem godine zagrebačka Mala Scena, a osoba godine po mišljenju 42 posto publike je Zrinka Cvitešić. Nagradu publike za najprecjenjeniju produkciju godine osvojila je predstava "Michelangelo" u produkciji HNK Zagreb, Mittelfesta i Pandur Theatersa, redatelja Tomaža Pandura, čiji je doživljaj publika ocijenila u golemom nesrazmjeru s njezinom medijskom i kritičkom recepcijom. Na negativan način izvedbene je umjetnosti u protekloj godini po mišljenju 54 posto publike ponajviše obilježila zabrana plakata za predstavu "Fine mrtve djevojke" zagrebačkog Gradskog dramskog kazališta Gavelle, što je tako proglašeno Skandalom godine.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙