FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebački HDZ osudio akciju postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovarskoj ulici

Autor: rkor
ZAGREB, 17. studenog 2013. (Hina) - Povjerenstvo za hrvatske branitelje zagrebačkog HDZ-a oštro je osudilo jučerašnje postavljanje ploča s dvojezičnim natpisima u zagrebačkoj Ulici grada Vukovara, ocjenjujujući kako je riječ o namjernoj provokaciji kojoj je cilj omalovažiti sve vrijednosti proizašle iz Domovinskog rata.

"Skupina predvođena Zoranom Pusićem, uz pratnju djelatnika MUP-a i kamere HRT-a, u Ulici grada Vukovara postavila je ploče s dvojezičnim (ćiriličnim) natpisima s očitim ciljem organizirane i orkestrirane kampanje izazivanja rasta tenzija i sukoba", ocjenjuje u današnjem priopćenju zagrebački HDZ akciju inicijative "Za Hrvatsku svih nas".

Povjerenstvo HDZ-a smatra da je to pokušaj manipulacije i provokacije u središtu Zagreba, kojim se vrijeđa i skrnavi žrtva hrvatskih branitelja i hrvatskih građana, koji su tijekom Domovinskog rata u Vukovaru i diljem Hrvatske ubijani i masakrirani.

Povodom Međunarodnog dana tolerancije, 16. studenoga, inicijativa je organizirala Šetnju sjećanja - za budućnost Vukovara te su, uz ostalo od križanja Vukovarske ulice i Savske ceste do Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski simbolično postavili pet dvojezičnih ploča, na latinici i ćirilici. Jedan od sudionika bio je i Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP), a HDZ u priopćenju navodi kako je riječ o čovjeku koji je "veličanstveni skup od nekoliko desetaka tisuća hrvatskih branitelja na Trgu bana Jelačića u proljeće ove godine nazvao ruljom crvenih očiju, čime su on i njemu slični iskazali svoju mržnju i netrpeljivost prema svemu što ima predznak hrvatski – hrvatski branitelji, hrvatska samostalnost, hrvatski put u Europu, hrvatska žrtva i hrvatski herojski grad Vukovar".

"Upravo stoga su izabrali ulicu koja nosi naziv po gradu heroju Vukovaru, čime i na simboličkoj razini šalju poruku netolerancije i mržnje prema onima koji misle drukčije – velikoj većini Hrvata i građana Hrvatske koji se zalažu za temeljne vrijednosti na kojima je osnovana moderna europska Hrvatska – vrijednostima Domovinskog rata i žrtvi hrvatskih branitelja", smatra HDZ.

Dodaje i da se bezobzirnost i bezosjećajnost odnosa "ovakvih skupina i vladajuće elite prema tim vrijednostima", održava "u nasilnom i nezakonitom uvođenju dvojezičnih (ćiriličnih) natpisa u Vukovaru".

Takvim manifestacijama netrpeljivosti, ocjenjuje HDZ, perfidno provociraju tenzije i izazivanje ekscesnih situacija kako bi mogli hrvatske branitelje optužiti za nasilje i sukobe takvim akcijama.

"Unatoč njihovim pokušajima, nećemo se dati uvući u takve zamke, nego ćemo dostojno i dostojanstveno ovih dana odati počast i zahvalu svim hrvatskim braniteljima i žrtvama u gradu Vukovaru te time pokazati naše dostojanstvo, civiliziranost i moderne europske i kršćanske vrijednosti, nasuprot posljednjim trzajima iskušanih prokomunističkih i totalitarističkih metoda manipulacije ljudima", naglašava Povjerenstvo te ističe da hrvatski branitelji nemaju ništa protiv ćirilice kao pisma, no da "vladajuća elita mora shvatiti da ćirilica u Vukovaru ima neko sasvim drugo značenje – simbol pod kojim se Vukovar razarao i ubijali njegovi građani i hrvatski branitelji".

(Hina) xrkor ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙