FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSS proslavio 24. obljetnicu obnove javnog djelovanja u domovini

Autor: mbuj
ZAGREB, 20. studenog 2013. (Hina) - Hrvatska seljačka stranka (HSS) večeras je u Zagrebu proslavila 24. obljetnicu obnove javnog djelovanja u domovini.

Proslavu tradicionalno 20. studenoga organizira Udruga za promicanja hrvatske političke povijesti "Neda Prpić Gamiršek" u Jurjevskoj ulici 29, a večeras im se, uz brojne goste, pridružio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Predsjednik HSS-a Branko Hrg zaželio je predsjednici te udruge Nedi Prpić Gamiršek da ih još dugo okuplja te istaknuo kako ga posebno raduje da su došli mladi HSS-a. "Tradicije se trebaju čuvati. Živimo u vremenu kada baš nismo skloni čuvanju tradicija, kada baš ne poštujemo ono što je vrijedno i tradicijsko, ali ovo okupljanje je sigurno moment kada se sjećamo i čuvamo vrijednosti. Posebno me raduje da su mladi HSS-a ovdje", istaknuo je Hrg. Rekao je da bi volio da hrvatsko društvo da njeguje i poštuje ono najmlađe i da čuva ono najstarije, jer ako će se u tom pravcu razvijati onda, kazao je, imamo perspektivu.

Zamjenik predsjednice te udruge Darko Till podsjetio je da je 20. studenoga 1989. upravo na tom mjestu u Jurjevskoj održan sastanak grupe članova HSS-a kojem su predsjedali dvoje članova Središnjeg odbora HSS-a koji su jedini stalno boravili u domovini - Neda Prpić Gamiršek i dr. Nikola (Nikica) Novaković. Nakon tog sastanka upućen je proglas javnosti u kojem je istaknuto kako HSS prekida s gotovo pedeset godišnjim ilegalnim radom u zemlji te nadalje djeluje javno.

Prpić Gamiršek je kasnije bila prva glavna tajnica HSS-a u domovini, a dr. Novaković prvi predsjednik domovinskog HSS-a. Njih dvoje su u veljači 1990. unijeli HSS u registar političkih stranaka u Hrvatskoj.

Neda Prpić Gamiršek je u 99. godini života i izuzetno je društveno aktivna, od 1999. je počasna predsjednica Organizacije žena HSS-a "Hrvatsko srce", a od 2010. počasna predsjednica HSS-a.

Večeras je svoju pjesmu "Hrvatica", koju je uglazbio skladatelj prof. Ivo Matijević, uručila predsjednici Organizacije žena HSS-a "Hrvatsko srce" Mariji Ledinski Anić. Ta organizacija proglasit će pjesmu "Hrvatica" svojom svečanom pjesmom.

(Hina) xbma yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙