FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirijsko kemijsko oružje bi moglo biti uništeno u moru

Autor: mtro
DEN HAAG, 20. studenog 2013. (Hina/AFP) - Sirijski arsenal od više od 1.000 tona kemijskog oružja mogao bi biti uništen u moru ako se ne pronađe niti jedna zemlja koja bi ga pristala uništiti na svom terenu, navodi OPCW u srijedu.

"Ta mogućnost se razmatra već neko vrijeme i dio je raznih opcija koje razmatraju države članice i dok ne bude donešena odluka ostaje ta mogućnost", rekla je Christina Chartier, glasnogovornica Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

Izvršno vijeće OPCW-a usvojilo je u petak u Den Haagu smjernice o uništenju sirijskog kemijskog oružja do sredine 2014., uz detaljan plan metoda uništenja tog oružja, izvan Sirije, na kopnu ili moru. Taj plan treba biti potvrđen do 17. prosinca.

Unatoč konsenzusu o uništenju sirijskog kemijskog arsenala izvan zemlje u ratu, niti jedna zemlja još nije pristala na uništenje na svom teritoriju.

Belgija je u ponedjeljak izjavila da nije sklona uništenju dijela sirijskog kemijskog oružja na svom teritoriju.

Albanija je već u petak isključila mogućnost uništenja oružja na svom teritoriju.

Norveška je odbila američko traženje ali se obvezala da će s Danskom nabaviti brodove za transport sirijskog kemijskog oružja prema mjestu uništenja.

Francuska je navela da je spremna omogućiti ekspertizu za uništenje sirijskog kemijskog oružja izvan Sirije.

(Hina) xtm yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙