FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Norveška: NSA nije špijunirala, podatke dijelili sa SAD-om

Autor: bcav
OSLO, 19. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Norveške tajne službe su, a ne američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) prikupile podatke o više od 33 milijuna telefonskih poziva u mjesec dana lanjske zime, objavile su u utorak norveške vlasti.

List Dagbladet objavio je da je NSA špijunirala Norvešku, saveznicu iz NATO-a, prikupljajući podatke o telefonskim razgovorima Norvežana u prosincu prošle godine i siječnju 2013.

"Te su podatke prikupile norveške obavještajne službe radi zaštite norveških vojnih misija u svijetu i borbe protiv terorizma, također u inozemstvu", rekao je na konferenciji za novinare general pukovnik Kjell Grandhagen, direktor Norveške obavještajne službe.

"To nisu podaci prikupljeni u Norveškoj protiv Norveške, nego norveški podaci koje smo podijelili s Amerikancima", istaknuo je.

Članak u listu Dagbladet zasniva se na dokumentima koje je objavio bivši suradnik NSA-a i bjegunac od američkih vlasti Edward Snowden. Suautor članka je Glenn Greenwald, bivši novinar britanskog Guardiana koji je prvi objavio Snowdenove dokumente.

(Hina) xbcav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙