FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janša tvrdi da njegova stranka nije utjecala na rezoluciju EPP-a o Sloveniji

Autor: lfia
LJUBLJANA, 14. studenog 2013.(Hina) - Predsjednik oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) i bivši premijer Janez Janša odbacio je u četvrtak navode da je njegova stranka bitno utjecala na rezoluciju Europske pučke stranke (EPP) kojom je izražena zabrinutost nad sudstvom u Sloveniji i sumnja u prvostupanjsku kaznu Janši zbog slučaja Patria.

Rezoluciju je u utorak pripremilo predsjedništvo EPP-a, a suglasno i bez glasa protiv ili suzdržanih glasova prihvatila politička skupština EPP-a u kojoj su predstavnici 73 europske stranke, rekao je Janša na konferenciji za novinare u Ljubljani, odbacujući tvrdnje stranaka vladajuće koalicije koje su rezoluciju ocijenile pokušajem utjecaja na sudski proces u Sloveniji, uz ocjenu da je na njezino sastavljanje utjecala Janšina stranka koja je članica EPP-a.

Janša je dodao da je EPP po njegovim informacijama s rezolucijom čekao na prijevod presude kojom je pred prvostupanjskim sudom u Ljubljani osuđen prije pet mjeseci, te da ga je tekst uvjerio da se radi o političkom suđenju.

Rezolucija kojom je skupština Europske pučke stranke (EPP) izrazila zabrinutost u vezi s prvostupanjskom presudom bivšem slovenskom premijeru Janezu Janši naišla je prije toga na oštru reakciju stranaka u koaliciji premijerke Alenke Bratušek koje smatraju da se radi o pritisku na sudska tijela u Sloveniji.

Predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Igor Lukšič izjavio je da rezolucija znači eskalaciju pritiska na slovensko sudstvo Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi Janša, a članica je EPP-a.

Skupština EPP-a u svojoj je rezoluciji među ostalim navela da je stanje u slovenskom pravosuđu, po ocjeni Europske komisije, nezadovoljavajuće i da je EPP zabrinut prvostupanjskom osuđujućom presudom Janši, kojemu treba osigurati pošteno suđenje uz pretpostavku nedužnosti, ne isključujući ga iz političke utrke.

Uz to, skupština EPP-a je u rezoluciji uputila poziv Vijeću Europe i OESS-u da prate proces na kojemu je Janša prvostupanjskom presudom osuđen na dvije godine zatvora i novčanu kaznu u korupcijskoj aferi Patria, vezanoj uz nabavu oklopnih vozila za Slovensku vojsku u vrijeme prve Janšine vlade (2004-2008. godine), a Sloveniju da provede političku lustraciju prema osobama nekadašnjeg nedemokratskog režima.

(Hina) xfl yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙