FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Četvrtina Slovenaca podupire vladu, većina vjeruje u potrebu međunarodne pomoći

Autor: lfia
LJUBLJANA, 18. studenog 2013.(Hina) - Skoro dvije trećine Slovenaca ne podupire koalicijsku vladu koju vodi premijerka Alenka Bratušek, a malo više od polovice ih smatra da financijske poteškoće Slovenije neće biti moguće riješiti bez međunarodne pomoći, pokazala je anketa centra za istraživanje javnog mišljenja ljubljanskog Fakulteta za društvene znanosti, objavljena u ponedjeljak.

Sadašnju četvorostranačku vladu, osam mjeseci nakon njena formiranja, podržava 25,1 posto, a 64,3 posto ispitanika je ne podržava. U slučaju novih prijevremenih izbora najviše ispitanika, 9,6 posto, glasovalo bi za koalicijske Socijalne demokrate (SD) Igora Lukšiča i oporbenu Slovensku demokratsku stranku (SDS) Janeza Janše, dok je na trećem mjestu Pozitivna Slovenija (PS) premijerke Alenke Bratušek, pokazalo je telefonsko istraživanje provedeno sredinom studenoga na 906 ispitanika.

Da Slovenija svoje financijske probleme ne može riješiti brez međunarodne pomoći ocijenilo je 52 posto ispitanika, a 41,3 posto da strana pomoć neće biti potrebna.

Premijerka Alenka Bratušek i u subotu je u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV ponovila da je Slovenija sama u stanju riješiti teško financijsko stanje, vezano na gubitke i loše kredite u bankarskom sustavu, te sama sanirati njihove bilance i servisirati vanjski dug, bez uključivanja programa "trojke" (Europska komisija, Europska centralna banka i MMF) ili posudbe sredstava iz europskog fonda za stabilnost eura (ESM).

Na pitanje koliko će vladina zaoštrena politika na području naplate poreza i borba protiv sive ekonomije djelovati na poboljšanje općeg financijskog stanja, 56,6 posto ispitanika navelo je da će utjecaj te politike na financijsku situaciju biti znatan, a 36,3 posto da neće bitno utjecati na financijsko stanje u državi.

Više od dvije trećine ispitanika smatra da bi bilo bolje da je većina gospodarstva u državi u privatnom vlasništvu, a nešto manje od 20 posto da bi pretežiti vlasnik gospodarskih poduzeća trebala biti država.

Ministar financija Uruš Čufer izjavio je u četvrtak da je i mogućnost ponovnog izlaska Slovenije na međunarodno tržište kapitala vezan uz to koliko će strani investitori vjerovati najavi vlade da je spremna privatizirati dobar dio portfelja velikih poduzeća koja su još uvijek u vlasništvu države.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙