FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bocelli traži nastavak rada humanitarne udruge kod Međugorja

Autor: zkre
MOSTAR, 19. studenog 2013. (Hina) - Glasoviti talijanski tenor Andrea Bocelli zatražio je od vlasti u BiH da omoguće rad talijanske humanitarne udruge „Novi Horizonti“ u sklopu projekta „Citadela Nebo Horizonti mira“ nedaleko Međugorja gdje su izgradili kompleks u kojemu žele obrazovati i smjestiti mlade koji su siromašni tvrdeći da su optužbe kojima dio vlasti blokira njihov rad zlonamjerne i lažne.

Vlasti BiH odbile su izdati dozvole boravka nekolicini djelatnika talijanske humanitarne udruge Novi Horizonti, izvijestili su ranije mediji te su navodili kako je više inspekcija u velikom kompleksu nadomak Međugorju utvrdilo da pod krinkom humanitarnog rada pružaju smještaj i komercijalne djelatnosti u Međugorju i Čapljini.

Predstavnicima Katoličke crkve niti lokalnim vlastima nije jasna poveznica između zanimanja tenora svjetskoga glasa za rad humanitarne ustanove nadomak Međugorju osim što je održao koncert u ovome marijanskome središtu 2008.

Bocelli je u pismu koje je u utorak dostavljeno i medijima u Mostaru naveo da je zatražio pomoć vlasti kako bi se omogućio nastavak rada humanitarne udruge te pristupi "temeljitijoj provjeri razloga koji su doveli do odluke, po našem mišljenju stvarno neutemeljene, odbijanja odobrenja boravka svim humanitarnim djelatnicima, osim jednoga".

Po njegovim riječima cijeli je projekt posve zakonit te da nije prihvatljivo provesti 47 raznih inspekcijskih izvida prigodom kojih je, kako tvrdi, utvrđeno nekoliko manjih nebitnih nepravilnosti.

Pri tome je glasoviti talijanski tenor dostavio i potpise 35 talijanskih parlamentarnih zastupnika koji su potpisali peticiju vlastima BiH za nastavak realizacije projekta Citadela Nebo Horizonti Mira.

"Uvjeren sam da će vaša intervencija ubrzati pozitivno rješenje zahtjeva sadržanih u mom pismu, a koji, od kad je kompleks realiziran, još nisu naišli na pozitivan odgovor, već samo na stalne birokratske prepreke kako bi se spriječila realizacija ovog humanitarnog projekta od velikog značaja", navodi Bocelli u pismu.

Dostavljena je i preslika pisma talijanske ministrice vanjskih poslova Emme Bonino u kojemu je potvrdila zalaganje Italije za rješenje ovoga slučaja.

Po objašnjenju talijanske udruge Novi Horizonti u kompleks koji je izgrađen nedaleko Međugorja cilj je smjestiti i pružiti obrazovanje i prekvalifikaciju za oko 200 mladih te im tako pružiti mogućnost zaposlenja.

Ova udruga djeluje u više zemalja svijeta provodeći obrazovanje i rad sa siromašnom djecom ili provode humanitarne aktivnosti poput doniranja hrane ugroženim obiteljima.

Mediji su ranije su pisali kako je služba za rad sa strancima odbila izdati dozvole za boravak djelatnicima talijanske humanitarne organizacije jer se sumnja da pružaju komercijalne usluge smještaja turista koji dolaze u Međugorje. Više inspekcija navodno je utvrdilo kako su 'humanitarci' obavljali turističke poslove te da je humanitarnoj organizaciji omogućen uvoz komercijalne robe iz Italije bez plaćanja poreza i carine, zbog čega se sumnja da je oštećen proračun BiH.

(Hina) xzkre ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙