FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sud BiH oslobodio desetoricu osuđenih za ratne zločine

Autor: slek
MOSTAR, 18. studenog 2013. (Hina) - Prizivni odjel Suda BiH naložio je puštanje na slobodu desetorice osuđenih na dugogodišnje kazne zatvora zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti jer su im tijekom suđenja prekršena prava po Europskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, priopćio je u ponedjeljak Sud BiH.

Osuđenima, uglavnom bivšim pripadnicim vojske bosanskih Srba i jednom bivšem pripadniku Hrvatskoga vijeća obrane, obustavljeno je izvršenje kazne na koje su bili osuđeni od 14 do 33 godine zatvora nakon što je Ustavni sud BiH usvojio žalbe i utvrdio povredu prava optuženih.

"Rješenjem o obustavi izvršenja kazne osuđeni se odmah puštaju na slobodu", navodi se u priopćenju Suda BiH. Pojašnjeno je da protiv ovog rješenja žalba nije dopuštena.

Ustavni sud BiH donio je presudu u korist deset osuđenika za ratne zločine koji su se žalili zbog presuda Suda BiH koji je retroaktivno primjenjivao Kazneni zakon iz 2003. a takvu praksu je nedavno osporio i Sud za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju prigovora dvojice osuđenika za ratne zločine iz BiH.

Sud u Strasbourgu je naveo kako se nitko "ne može smatrati krivim za kazneno djelo nastalo činjenjem ili nečinjenjem koje nije predstavljalo kazneno djelo u vrijeme izvršenja, prema nacionalnom ili međunarodnom pravu".

"Izrečena kazna neće biti teža od one koja se primjenjivala u vrijeme izvršenja kaznenog djela", naveo je Sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Za ratne zločine počinjene tijekom rata na području BiH po kaznenom zakonodavstvu bivše Jugoslavije bile su predviđene dvostruko blaže kazne zatvora nego u Kaznenom zakonu BiH, pa je Sud BiH morao primjenjivati blaži zakon. Unatoč tome Sud BiH je primjenjivao daleko strožiji Kazneni zakon donesen 2003.

(Hina) xzkre ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙