FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK poziva BiH na uspostavu prizivnog suda, Dodik protiv

Autor: zkre
MOSTAR, 13. studenog 2013. (Hina) - Europska komisija pozvala je vlasti BiH da postignu politički dogovor i provedu pravosudne reforme koje bi, po ranijim preporukama, podrazumijevale i uspostavu prizivnoga suda na državnoj razini, no predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro je odbacio tu mogućnost dovodeći ponovno u pitanje postojanje i Suda BiH, izvijestili su u srijedu mediji u toj zemlji.

Supredsjedatelj Strukturiranog dijaloga o pravosuđu Pierre Mirell, koji je direktor za strategiju i politiku proširenja u Europskoj komisiji, istaknuo je nakon dvodnevnog sastanka u Banjoj Luci da EU očekuje konačan politički dogovor o reformi pravosuđa. Pri tome je, u pisanoj izjavi nakon sastanka s ministrima pravosuđa BiH i dvaju entiteta te čelnicima Državnog odvjetništva i Suda BiH, istaknuo da vlasti reforme provode u skladu s preporukama Europske komisije i ranije utvrđenog okvira Strukturiranog dijaloga te mišljenja Venecijanskog povjerenstva Vijeća Europe. po kojemu se uz sadašnji Sud BiH predlaže osnivanje Prizivnoga ili Višeg suda BiH.

"Od reformi se očekuje da jamče napredak k nezaustavljivom ukorjenjivanju vladavine prava u državi", navodi se u pisanoj Mirrelovoj izjavi.

Ministar pravde BiH Bariša Čolak izjavio je kako očekuje da se ubrza pravosudna reforma koja bi rezultirala izmjenom Zakon o sudovima BiH kojim bi se uspostavio Viši sud BiH.

"Jako je važno da imamo ovaj zakon i da konačno upostavimo Viši sud BiH. Krajnje je vrijeme da to napravimo, jer je to u interesu pravne sigurnosti, s jedne strane, i povjerenja građana u institucije BiH, s druge strane", rekao je Čolak.

Istodobno, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik usprotio se uspostavi višeg ili prizivnoga suda BiH tvrdeći da treba ukinuti i sadašnji državni sud u toj zemlji.

"Nema Prizivnog suda. To nije stvar koja se može izdvojiti niti formirati. Neće pomoći ni preporuke Europske komisije", rekao je Dodik u izjavi za medije.

Po njegovim riječima, ne postoje ni ustavni temelji za održanje sadašnjeg suda i tužiteljstva BiH.

"Izražavam nezadovoljstvo kvalitetom vođenja strukturalnog dijaloga i odustajanja od ključnih pitanja, a to je postoji li ustavna osnova za formiranje Suda i Tužiteljstva BiH", rekao je Dodik. Sud BiH donosi istodobno prvostupanjske presude koje se potvrđuju u drugome stupnju pred prizivnim odjelom istoga suda.

Ovakva praksa je po navodima ministra pravde BiH Bariše Čolaka loša za pravdu i za optužene.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙