FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se oprezno trgovanje, uz skromne promete

Autor: neba
ZAGREB, 18. studenog 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje, kao i proteklih tjedana, jer nema važnijih vijesti iz domaćeg gospodarstva, a vjerojatno će zbog toga i prometi ostati vrlo skromni.

Od 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju, a 1 porast.

Crobex indeks pao je prošloga tjedna 1,21 posto, na 1.745 bodova, pa je od početka godine još u plusu svega 0,3 posto. U srijedu je na zatvaranju burze skliznuo i na 1.740 bodova, razinu s kraja prošle godine.

Crobex10 prošloga je tjedna pao 1,72 posto, na 986 bodova, pa je od početka godine još u plusu oko 1,5 posto.

Redovni promet iznosio je 30,5 milijuna kuna, što je otprilike 21 milijun manje nego tjedan dana ranije.

Najveći promet, 7,8 milijuna kuna, ostvaren je prošloga tjedna dionicom HT-a, čija je cijena ojačala 0,47 posto, na 170,65 kuna.

Slijedi dionica Đuro Đaković Holdinga, s prometom od 2,9 milijuna kuna i skokom cijene za 14,25 posto, na 63,99 kuna.

Ipak, najveća dobitnica bila je dionica Diokija, sa skokom cijene za 40,54 posto, na 7,80 kuna, uz promet od 920,1 tisuća kuna prometa. Na krilima medijskih objava da postoji interes strateških partnera za ulazak u tu tvrtku.

S većim padom cijene, za 6,8 posto, među likvidnijim izdanjima bila je dionica Ine, koja je završila tjedan na 3.700 kuna, ostvarivši promet od 417 tisuća kuna.

Izvori bliski Vladinom pregovaračkom timu za razgovore s MOL-om oko Ine potvrdili su da je mađarska naftna kompanija u četvrtak poslala pismo u kojem predlaže tri sastanka tima tijekom prosinca, kao i teme tih sastanaka. No, među njima nema i točke o upravljanju Inom, na čemu inzistira hrvatska strana.

Protekloga tjedna znatnije je pala i cijena dionice Valamara, za 2,68 posto, na 145 kuna.

„Protekloga tjedna Crobexi su pali po najvećoj stopi u proteklih mjesec dana. Likvidnost je bila izuzetno skromna, uz 5,5 milijuna kuna prosječnog dnevnog prometa, što je njegova najniža razina od sredine kolovoza“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

A na Wall Streetu su cijene dionica porasle šesti tjedan zaredom, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše razine u povijesti, što se zahvaljuje najavama da će američka središnja banka i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku.

Na Wall Streetu je Dow Jones porastao 1,3 posto, na 15.961 bod, dok je S&P 500 ojačao 1,6 posto, na 1.798 bodova.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Frankfurtski DAX ojačao je 1, a pariški CAC indeks 0,7 posto. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,2 posto.

„Na inozemnim burzama i dalje prevladava pozitivni sentiment. Glavni poticaj rastu većine indeksa bilo je obraćanje potpredsjednice Feda Janet Yellen u Senatu, u kojem je navela da će nastaviti poticajnu monetarnu politiku, te da na tržištu dionica trenutno nema mjehura“, navodi Špoljar.

Kako dodaje, u fokusu investitora i dalje će biti makroekonomske objave – sutra se očekuje objava ZEW indeksa za eurozonu i Njemačku, a sredinom tjedna podaci o maloprodaji u SAD-u te s američkog tržišta nekretnina.

„Te objave će biti u fokusu investitora, s obzirom da bi mogle utjecati na odluku Feda o monetarnoj politici. Na domaćem tržištu, pak, nema važnijih vijesti, stoga danas očekujem oprezno trgovanje, karakteristično za početak tjedna“, zaključuje Špoljar.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙