FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Apel "Za Hrvatsku svih nas" Platforme 112 i GOLJP-a

Autor: dber
ZAGREB, 16. studenog 2013. (Hina) - Povodom Međunarodnog dana tolerancije, 16. studenoga, inicijativa "Za Hrvatsku svih nas" organizirala je danas u Zagrebu Šetnju sjećanja - za budućnost Vukovara prisjetivši se tom akcijom svih žrtava agresije na Vukovar i pozvavši na izgradnju društva tolerancije, suradnje i mira.

Sudionici akcije ocjenjuju da je razbijanje dvojezičnih ploča u Vukovaru i drugdje u Hrvatskoj problem s kojim se valja ozbiljno suočiti te su pozdravili činjenicu što je i hrvatski premijer to prepoznao kao važan trenutak koji ne treba zanemariti.

Simbolično su, od križanja Vukovarske ulice i Savske ceste do Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, postavili pet dvojezičnih ploča, na latinici i ćirilici, bukete bijelih ruža i zapalili svijeće u znak sjećanja na sve žrtve Vukovara. Na tim su pločama ispisali poruke i imena ulica: Ulica sjećanja na žrtve Vukovara, Ulica Uvažavanja, Ulica Suradnje, Ulica Mira i Ulica Budućnosti Vukovara.

Kod postavljanja posljednje ploče, Ulice Budućnosti Vukovara, jedan od sudionika, Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava (GOLJP) je pročitao pjesmu "Bez Naslova", anonimne 14-godišnje djevojčice, kojom se apelira na toleranciju i razumijevanje i naglasio da "pjesma djevojčice ohrabruje u vjeri da Hrvatska ipak ima budućnost".

"Bitno je znati i ne smije se nikad zaboraviti da se iskazivanjem netrpeljivosti prema nekoj manjini i simbolima njezina kulturnog identiteta ograničavaju sloboda, prava i sigurnost njezinih pripadnika, građana i građanki Hrvatske. A u konačnici su ugroženi i pripadnice i pripadnici većinskog naroda koje se stalno uvjerava kako su im 'oni drugi', iako ih je daleko manje, trajna i opaka prijetnja", poručili su u apelu "U ime razuma" iz inicijative "Za Hrvatsku svih nas" Platforme 122 i GOLJP-a.

Platforma 112 okuplja više od sedamdeset organizacija civilnog društva koje se niz godina bave zaštitom ljudskih prava, demokratizacijom i izgradnjom mira.

(Hina) xbdj ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙