FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ zabrinut zbog rebalansa i proračuna za 2014.

Autor: tkol
ZAGREB, 15. studenog 2013. (Hina) - HDZ-ova saborska zastupnica Martina Dalić ocijenila je danas kako su rebalans proračuna za ovu godinu i proračun za 2014. duboko zabrinjavajući, jer se temelje na preoptimističnim makroekonomskim projekcijama.

"Nerealne makroekonomske projekcije bacaju sumnju je li visoki i rastući manjak od pet posto BDP-a u 2014. stvarno stanje stvari, ili će ponovno, kao i u 2013. godini stvarni rezultat biti još i lošiji“, zapitala se Dalić na konferenciji za novinare HDZ-a u Hrvatskom saboru.

Sve nezavisne institucije predviđaju pad gospodarstva u ovoj godini, no Vlada ponovno bez snažnih argumenata nudi iduće godine rast, rekla je podsjećajući na optimistično predviđanje rasta od 1,3 posto.

Po njezinoj ocjeni, vlada ponovno nudi povećanje poreza i poreznog opterećenja građana, dok u proračunu nema niti naznaka o reformama koje bi stabilizirale rashode i bile poticajem rasta.

Ne govori se, istaknula je, niti o drugačijem načinu organiziranja i reformi državne administracije, ali donosi se povećanje mase plaća. „Iz toga možemo zaključiti da Vlada ponovno planira povećati broj zaposlenih“, ustvrdila je.

Nepravednim drži i najavljeno smanjivanje mirovina po posebnim propisima.

„Vlada nema nikakvu viziju kako zaustaviti i preokrenuti negativne trendove, spirala duga i deficita sve se brže vrti, a nema niti ekonomske politike, niti plana za poticanje i osnaživanje gospodarskog oporavka“, kazala je.

Upitana hoće li HDZ, kao što je najavljivao čelnik te stranke Tomislav Karamarko, tražiti izglasavanje nepovjerenja vladi, Dalić je rekla kako će pitanje zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja i moguće interpelacije o radu vlade podnijeti u trenutu kada ocjene da je to „politički najoportunije“ te da mogu argumentirati i nekvalitetu rada vlade.

"Ovaj proračun jest sigurno jedan od bitnih elemenata u tom argumentiranju", poručila je.

(Hina) xkt yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙